Менда Стоянова: Ако пенсията стане 300 лева, край на справедливостта

OFFNews 22 ноември 2016 в 19:58 17597 14

Ако се приеме предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да стане 300 лева, справедливостта ще изчезне, защото сега размерът на пенсиите се определя от приноса на всеки човек. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

По думите ѝ това е причината ГЕРБ да не подкрепят предложението. 

"Сегашният модел, работи от 10-15 години. Размерът на пенсиите е свързан с трудовия и осигурителния стаж и сумите, върху които си се е осигурявал. В крайна сметка получаваш според приноса", подчерта тя, като уточни, че при смяна на модела хора без достатъчно стаж и такива, които са се осигурявали на минимума, ще получат почти колкото останалите, които сега вземат 350 - 400 лева пенсия. 

Менда Стоянова каза още, че такава промяна ще доведе до демотивиране на младите и до увеличаване на сивата икономика в дългосрочен план. 

Тя подчерта, че е предложила на ПФ да изработят програма с изцяло нов начин за формиране на пенсиите, но Патриотите ѝ отговорили, че няма време за това. 

Стоянова е категорична, че няма нужда да се бърза, а е по-добре да се обмисли и формулира нов модел на следващ етап. 

Председателят на бюджетната комисия каза, че е приятно изненадана от това, че БСП и ДПС няма да искат големи промени в бюджета. От ГЕРБ също не смятали да предлагат големи промени. 

По повод спирането на санирането Менда Стоянова обяви, че то се изпълнява по програма на Министерския съвет и след като правителството е в оставка, е нормално работата по него да спре.

"Нека новият кабинет да препотвърди тази политика, може новото правителство да има други приоритети", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

10

ELPIDA

23.11 2016 в 09:49

Единствено в аутсорсинговите фирми осигуряването е реално според "приноса на всеки човек."
В нито една частна българска фирма няма реално заплащане и осигуряване според ПРИНОСА на всеки...
И всичко това е благодарение на законите измислени от лайнохвъргачките в парламента в услуга на "великите" ни бизнесмени.
Като не познаваш законите , неграмотнико @5,ще мълчиш.
Следващата стъпка е МАРШ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!