Мая Манолова: Кабинетът ще работи до два месеца преди изборите

OFFNews 13 юни 2014 в 08:29 5478 10

Кабинетът на Пламен Орешарски ще работи до два месеца преди изборите, след консултации с президента, който трябва да насрочи дата за предсрочните избори. 

Това каза Мая Манолова от БСП в ефира на Нова телевизия в коментар за датата на предсрочните избори. Тя обясни, че БСП не се притеснява от предсрочни избори.

"В оставка или не това правителство ще работи до два месеца преди изборния ден. Не е норамло изборите да се проведат през август или началото на септември. Датата трябва да бъде такава, че да даде на максимален брой граждани да гласуват", каза Манолова и обясни, че БСП са за избори възможно най-скоро заради несигурността на ситуацията.

Манолова обясни, че след консултации при президента партиите трябва да се съгласят за това кога да се проведат изборите. Така правителството на Орешарски ще работи в оставка до два месеца преди изборите, защото това е срокът, в който Конституцията дава мандат служебното правителство. С назначаването на служебен кабинет президентът трябва да насрочи и дата за изборите. 

"Сергей направи една много смела постъпка, на която много малко лидери биха били способни. Нека да си кажем честно, че правителството можеше да работи и още. Пресконференцията на ДПС очерта хоризонт на правителството и по този начин му върза ръцете", каза Манолова. Тя обясни, че лидерът на БСП е могъл да се договори с ДПС за живот на правителтвото за една година, в която да бъдат изпълнени поетите към избирателите ангажименти. Станишев обаче показал, че партията не се е вкопчила във властта.

"Тази постъпка на БСП трябва да бъде окачествена като смела постъпка - да си тръгнем от властта, не когато има протести за да ни кажат, че сме се вкопчили. БСП го направи, когато улицата е спокойна", обясни Манолова и даде пример с оставката на правителството на ГЕРБ, когато по улиците са се самозапалвали хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews