Любчо Георгиевски: Има натиск над България и Македония, но той е позитивен

Ангел Марковски Последна промяна на 17 май 2022 в 10:32 1625 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Любчо Георгиевски и Ангел Джамбазки, след като ВМРО провалиха сбирката на Клуб за българо-македонско приятелство

„Натиск над Балканите винаги е имало. Той в момента продължава върху София и Скопие, но двете държави трябва да издържат. Натискът в момента не е негативен, а е позитивен, за да се разрешат проблемите и да се продължи напред“, каза в интервю за bTV бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски. Това е разрез на тезата на президента Румен Радев, който се оплаква от външен натиск сваляне на българското вето за присъединяване на Северна Македония към ЕС в почти всяко свое изказване.

Георгиевски предупреди, че и двете държави ще загубят, ако продължи това положение на “блокиране и продължаване на кризата”. Мисля, че през последните години и половина има кулминация на влошаване на отношенията между двете държави, каза Георгиевски. Това е целта на Българо македонския клуб за приятелство - “да ги охрабриме хората в двете страни, да внесем позитивна енергия. “Очевидно е, че имаме много неприятели, да видим, кои сме приятелите”, каза Георгиевски. Вчера в София трябваше да има сбирка на клуба за приятелство във Военния клуб, в която да участват Георгиевски, българският историк Стефан Дечев, македонския българин Мирослав Ризински, който беше политически затворник по времето на Никола Груевски, но сбирката беше провалена от активисти на ВМРО, ръководени от евродепутата Ангел Джамбазки.

Според Георгиевски причина за влошените отношения е, че двете страни са фокусирани в езика на омразата в другата страна. Той каза още, че Македония имат “по-голям навик” и често наричат българите “фашисти и татари”. “Как може в 21 век да не признаваш приноса на някой към македонската история, защото се е декларирал, като българин. Може да си влах, турчин, ром в Македония, но не и да си българин”, каза Георгиева. Той разказа, че в ранните 90 години му залепиха етикета българофил, защото искал да имаме добри отношения.”Беше страшно. Все още има проблеми за хора, които искат да се самоопределят, като българи”, каза той.

“Основата цел на македонизма, в негативния му смисъл, а България се забравя, че е имало и български македонизъм, Основната цел на сръбския македонизъм не е историята, не е икономиката, а Македония и България да бъдат разделени и скарани."

Според Георгиевски зад влошаването на отношенията между София и Скопие стои дълбоката държава. „Северна Македония и България трябва да бъдат разделени и скарани“, смята той.

„София и Скопие трябва да направят повече, за да стигнем до решение на този проблем“, каз Георгиевски. „Премиерите на двете страни имат енергията, за да подобрят тези отношения, но в същото време много се влияят от останалите партии в коалициите си, както и от общественото мнение“, смята Георгиевски. Според бившия премиер правителството у нас е на “по-нестабилни крака” по отношение на македонския въпрос, но не трябва да се подценява положението в коалицията и в Македония „И двете правителства са под тежък обстрел от страна на противниците“, каза Георгиевски. Според него отношенията между двете държави трябва да се развиват независимо от политическите разлики. “За жалост гледам, че всеки го кара на политики, ако може да спечели малко повече проценти за себе си и няма проблеми да наруши отношенията между двете държави”, добави той.

Георгиевски допълни, че поддържа идеята българите да бъдат включени в Конституцията на РСМ. Той обясни, че македонската конституция е много специфична, в нейния преамбюл са записани "държавотворни" етноси заради войната с албанците. И това би дали ред привилегии, като примерно в обяви за работа се пише, дали се търси ли се за работа македонец, албанец или сърбин. Георгиевски обясни още, че ако бъдат записани българите в Конституцията "може да се потърси правото на преподаване на български в училище, на почивен ден за българите..."

Той обърна внимание и на резултатите от преброяването в Македония според които "само българският етнос поорасна със 150% , което не може да се каже за нито един друг етнос". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови