"Взех оставката на Лазаров, за да няма спекулации. Днес си отива и Писанчев"

Юлиан Христов 06 март 2015 в 10:44 6411 7

Снимка Любомир Спиров/БГНЕС

Взех му оставката, за да няма спекулации. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след огласяването на новината, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е подал оставка.

Лазаров се оттеглил днес - два дена, след като заради него си отиде вътрешният министър Веселин Вучков. Той подаде оставка на 4 март по време на заседание на Министерския съвет, несъгласен с решението на премиера да осуети намерението му да има смяна на главния секретар на МВР и на шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и ДАТО.

Тогава Борисов прие оставката на Вучков с коментара, че не позволява да му въртят "номерца".

Оставката на Лазаров все още не е последвана от оставка и на Писанчев. Борисов заяви, че ще се срещне с Писанчев в 10.45 ч. и че по телефона Писанчев обещал да се оттегли.

Днес премиерът Борисов заяви още, че ще разпише оставката на Лазаров утре, 7 март, защото главният секретар трябвало да си довърши работата по убийството на студентката във Велико Търново. Борисов намекна че утре по обяд ще има и задържан.

"Сутринта г-н Лазаров си подаде оставка при мен. Помолих го да си довършат случая в Търново, защото е пред реализация. Много вероятно е в рамките на днешния ден, най-късно утре.., понеже се занимавам, че ме бяха намерили близки на момичето, когато още изчезна. Така че, да не се разклати нищо в процедурите, да бъдат добре документирани и доказани, но тя ми е депозирана, при мен е, така че, ако ви трябва за новините дали си е подал оставката, си я е подал. Ще му напиша „да“ най-вероятно утре на обяд", обясни Борисов.

Междувременно, излезе информация, че вече има задържан. Репортер на OFFNews проверява достоверността й.

Румяна Бъчварова ще поеме поста министър на вътрешните работи от сряда, след като номинацията й бъде гласувана от парламента, каза Борисов, който подчерта, че новият министър ще предложи кандидат за главен секретар.

За главен секретар ще си реши министърът. Това е правилно. За шеф на ДАНС – е на пряко подчинение на премиера, ще реша аз, каза още премиерът и обясни, че ще консултира кандидатурата „с всички възможни хора на света“.

„За шефа на ДАНС отговарям аз, така че чисто коалиционно ще споделя, за да не кажат, че не съм ги информирал“, допълни Борисов.

Той обясни, че преди да смени Писанчев и Лазаров искал да изчака проверката за това каква е вината им за фалита на КТБ. „Исках да видя действително тези хора имат ли вина, нямат ли вина. Пред мен ми представят в различна светлина, когато съм ги викал по различните теми, своите действия. Но така станало...“, каза той.

От думите му стана ясно още, че ресорът сигурност ще бъде отнет от вицепремиера Меглена Кунева и ще бъде даден на Бъчварова, която сега отговаря за коалиционната политика и електронното правителство. „Тя ще движи пак коалиционните контакти, даже като шеф на МВР може и по-лесно“, каза Борисов.

„Каква е разликата между мъжа и жената? В умствено да речем, интелектуално или каквото и да е естество. Министърът е човекът, който дава насоките на министерството, носи поличитеската отговорност. Министърът не е да тича на акции с полата и токчетата и да залавя престъпници. Това го прави професионалното ръководство“, обясни още той.

За шефа на Дато Цветан Китов Борисов обясни, че няма да му иска оставката. „Цветан Китов ми е бил студент 4 години, мисля че прекрасно го познавам и знам какви качества има. Така че по Китов не бих водил диалог с никой“, обясни премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови