Кунева: Важно е ВСС да си върши работата (обновена)

Нели Чолашка 12 декември 2014 в 13:41 3276 17

Меглена Кунева

Колкото до въпроса за оставката, аз предпочитам да има Висш съдебен съвет, който да си върши работата.

Това обяви вицепремеиерът Меглена Кунева, която наблюдава и ресор правосъдие, в кулоарите на парламента в отговор на въпрос подкрепи лидера на ДСБ Радан Кънев, който вчера от трибуната на парламента поиска оставката на целия ВСС.

Той се мотивира с критичните изказвания на френския посланик срещу съдебната ни система, нападенията над съдии и съмненията за случайно разпределение на делата.

Знаете, че министърът на правосъдието е член по право на ВСС. Нека да разговарям най-напред с него, да чуя какво е неговото мнение, защото той отговаря за цялостната реформа. И аз смятам, че е коректно да попитам най-напред него как гледа той на това предложение и след това да оформим един общ отговор от страна на ангажираните със съдебната реформа власти, в този случай изпълнителната власт", каза още Кунева.

В кулоарите на парламента, след като отговори на парламентарни въпроси по време на контрола, Кунева отговори и на журналистически въпроси в кулоарите.

По-късно в профила си във Фейсбук тя уточни:

Днес в парламента журналистите ме питаха дали подкрепям искането на Радан Кънев за оставката на ВСС.

Аз искам работещ ВСС и гаранции, че, какъвто и да е неговият състав, той ще изпълнява функциите си да гарантира работеща, независима и справедлива съдебна система. Държа съдебната власт да припознае своята лидерска роля в провеждането на съдебната реформа.

С г-н Кънев сме в различни качества - като част от изпълнителната власт не разполагам с правомощия, по Конституция, да искам оставка на ВСС, докато всеки народен представител от най-високата трибуна на държавата може да прави това.

Като председател на партия от РБ обаче, още повече като председател на "Движение България на гражданите" - партия, в чието създаване беше заложена реформата в правосъдието - смятам, че когато една политическа сила е отговорна за реформите в държавата, тя не само трябва, но е и длъжна да алармира за всички пречки по пътя на тези реформи.

Изразих позицията си за ВСС, тя съвпада с тази на правосъдния министър Христо Иванов. Случващото се със системата за случайно разпределение на делата е недопустимо и пречи на хода на реалните промени.

Няма разминаване в позициите ни с Радан Кънев - според различните ни правомощия по Конституция, ние се стремим към общата ни цел по различни начини. Но целта е една - България да има ефективно правосъдие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!