Кунева: Политиците да бъдат проверявани за офшорни сметки без предупреждение

OFFNews 10 ноември 2013 в 11:47 2483 5

Меглена Кунева. Снимка: Сергей Антонов
Меглена Кунева. Снимка: Сергей Антонов

 

Как да се предотвратяват случаи като „Бисеров“ за мен е спешен въпрос. В “България на гражданите” обсъждаме, когато влизаш в политиката, да даваш съгласие компетентните власти да те проверяват за офшорни сметки без предупреждение.

Това заяви в Брюксел председателят на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Тя каза, че като политик веднага би дала съгласие за такава проверка и допълни, че службите не трябва да могат да злоупотребяват с информация, с която разполагат.

Забелязвате ли, че повечето от големите ни дела са разкрити отвън, а не отвътре, и българската система реагира от няма накъде, коментира Кунева и допълни, че е по-сигурно да се заложи на бъдещия европейски прокурор, отколкото на български, когато се касае за дела по злоупотреби с европейски средства, тъй като при българските често има съмнения за зависимости при назначенията.

Ако съдебната система се държи от хора с тефтерчета и си назначил следователя или съдията, който ще гледа твоето дело, какво значение има дали имаш или не имунитет, коментира още председателят на „България на гражданите“.

По думите й корумпираната система „привлича като магнит калпавото, некадърното, хора, които не държат на професията си, а искат да се облагодетелстват по непочтен начин, а България непрекъснато срива имиджа си и свързва името си с бедност, корупция, ксенофобия и популизъм, на фона на които връщането към нормалността изглежда трудно". 

На въпрос за Механизма за сътрудничество и оценка, с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи у нас, Кунева отговори, че той дава на българските граждани трезва оценка и чувството, че не са сами в недоволството си към състоянието на правосъдието.

Механизмът допринася да се предприемат действия според европейските стандарти. Никой в Брюксел не е щастлив, че механизмът продължава, но той може да отпадне при доказан положителен напредък. Не очаквайте европейските ни партньори да се изморят и да кажат: Стига толкова, нищо не можем да направим с тази страна. Това би означавало първо, че не се поддаваме на европейска интеграция, и второ – прилагане на член 7 от Договора на ЕС, с който се отнема правото на глас на държава-членка за системни нарушения на правилата на съюза, обясни Меглена Кунева като припомни, че Австрия вече е била изправена пред такава санкция заради прояви на национализъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови