Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кунева: Не може държавата да работи в режим „не дай си Боже“

OFFNews 02 октомври 2014 в 14:14 4908 4

Меглена Кунева

Неспазването на правила взима човешки животи. Аз съм сигурна, че има много хора, които искат да помогнат на пострадалите семейства след трагедията в Горни Лом. Затова призовавам нашите членове и симпатизанти да се организираме за доброволна помощ в следващите дни. 

Това коментира Меглена Кунева, лидер на партия „Движение България на гражданите“, което е част от Реформаторския блок. 

Тя изказа съболезнованията си на семействата на пострадалите и жертвите, като освен това обяви, че от Реформаторският блок прекратяват кампанията и насочват усилията си в помощ на хората в Горни Лом.

Лидерът на ДБГ изрази мнението си, че институциите непрекъснато трябва да подават информация в днешния и следващите дни, докъде са стигнали спасителните дейности и да организират подкрепа за семействата и близките на пострадалите.

"Това е решението. Както и не просто писане на нови правила на хартия, а контрол върху тези, които ги има и настояване те да се спазват. Сега знам какво ще стане - ще има анкетни комисии, ще се говори за причините за взрива, ще се прехвърлят отговорности от едно към друго ведомство, а въпросът е съвсем друг – със системна и целенасочена работа на институциите и безкомпромисен контрол да се предотвратят такива тежки трагедии.", добави още тя.

Лидерът на ДБГ допълни позицията си за трагедията в село Горни Лом във фейсбук профила си:

"Поводът да говорим днес е тъжен. Прекъсваме кампанията. Молим се за жертвите и за сила на близките им.

Отговорно е обаче да кажем и да го кажем ясно - трагедията в Горни Лом за пореден път показва пълното безхаберие на държавата към гражданите й, към живота им. Постоянно ставаме свидетели на бедствия и инциденти, които могат да бъдат предотвратени. Не е нормално да живеем в държава, която работи в режим "не дай си Боже".

Това означава да не работи съдебната система - стават инциденти, правят се проверки, установяват се нарушения, пишат се актове дори и няма последващи действия, нито контрол, няма налагане със силата на закона на правилата. Трагедии ще има, докато се неглижират правилата, докато има притискана и корумпирана администрация и политически чадъри над нарушителите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!