Кунева готви депутати и министри да лобират за Шенген

Нели Чолашка 23 април 2015 в 16:05 2129 1

Снимка Реформаторски блок/пресцентър

Меглена Кунева

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева подготвя министрите и депутатите, за да могат при всяка възможност да лобират в държавите от ЕС за присъединяването на България към Шенген.

Тя се срещна днес в народното събрание с председателката на парламента Цецка Цачева, която скоро ще е на посещение в Бундестага в Германия.

За присъединяването на България към Шенгенското пространство проблеми очакваме от Финландия, Холандия и Германия. И една от тези държави да е против, ние нямаме шанс за Шенген.

Всеки един от министрите, когато прави своите посещения, ще има възможност да говори по Шенген при подготвени от нас аргумент, каза Кунева.

Тя уточни, че правителството се надява на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в средата на юни да се вземе положително решение за България и Румъния за т.нар. "сини граници" - морска и въздушна, което е последствие да бъде потвърдено и от Европейския съвет в края на юни.

По думите й в тази ситуация се изискват нетрадиционни решения, готови сме да докажем, че сме напълно готови по сините граници, заяви тя.

Кунева коментира, че темата за границите е ключова за ЕС и припомни, че именно днес се провежда извънреден съвет в Брюксел за ситуацията с миграцията.

България трябва да бъде в Шенген, за да може по-сериозно да защитава границите си и тези на съюза и именно на тази теза ще наблягат българските политици.

На въпрос за предстоящите конституционни промени Кунева коментира, че е добре да се създаде специална парламентарна комисия, която да обедини предложенията на парламентарните групи и отделните депутати.

На въпрос за разкритията около кмета на Пазарджик Тодор Попов, Кунева посочи, че единният антикорупционен орган, който предстои да бъде създаден, ще установява именно такива случаи на несъответствие между официален доход и начин на живот.

В момента тази работа вършат само медиите, но трябва да има и държавен орган, коментира вицепремиерът.

Кунева обеща да внесе закона за единния орган в началото на май, но припомни, че зависи от парламента колко бързо ще бъде приет.

Тя предпочита този нов орган да е агенция или бюро, а не комисия, защото при комисиите отговорността се размива и има опасност да се възпроизведе модела "Никой".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша