Мартин Шулц се включи в кампанията "България в Шенген. Време е!"

OFFNews 20 март 2015 в 18:12 9320 0

По време на координационната среща на ПЕС преди Съвета Сергей Станишев подари на Мартин Шулц значка на кампанията "България в Шенген. Време е!". Президентът на ПЕС му благодари за подкрепата за каузата, която председателят на ЕП заяви още на предишната им среща на 12 февруари.

Така Шулц стана един от европейските посланици на кампанията, сред които са и премиерите на Чехия и Италия – Бохуслав Соботка и Матео Ренци, председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела и лидерът на ЕНП Жозеф Дол.

На координационната среща по покана на Сергей Станишев се събраха президентът на Франция – Франсоа Оланд, канцлерът на Австрия - Вернер Файман премиерите на Дания – Хеле Торнинг-Шмит, на Хърватия – Зоран Миланович, на Чехия – Бохуслав Соботка, на Швеция – Стефан Льофен, на Малта – Йозеф Мускат и на Люксембург – Жан Аселборн.

На срещата бяха и еврокомисарите Федерика Могерини, Франс Тимерманс, Пиер Московиси и Марош Шефчович, лидери на социалистически партии и председателят на Групата на социалистите и демократите в европарламента Джани Питела. Беше обсъден новият финансов инструмент – Европейският фонд за стратегически инвестиции.

Лидерът на ПЕС заяви, че най-важното е да се изберат проекти, които ще гарантират регионалния баланс и ще доведат до намаляване на икономическите разлики между страните-членки.

"Фондът трябва да инвестира и в по-бедните държави в ЕС, които имат огромна нужда от инвестиции, създаване на работни места и инфраструктура", допълни Станишев.

На срещата левите лидери коментираха и Европейския енергиен съюз. По думите на Станишев той е необходим на Европа, като една от основните му функции е сигурността на доставките, особено важна за България и страните от Централна и Източна Европа.

„Обединихме се зад идеята за създаване на Енергийния съюз, но настояваме за възможности и механизми за борба с енергийната бедност. В много европейски страни хората нямат финансова възможност да плащат месечните си сметки за ток и трябва да търсим адекватно и възможно решение на този социален проблем. Много от левите премиери и еврокомисари са на мнение, че Енергийният съюз не може да бъде разглеждан само като пазар. Трябва да има и социален аспект на тази обща европейска политика“, заяви Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови