Кунева от Берлин: Продължаваме диалога по Шенген

OFFNews 19 март 2015 в 18:21 2932 1

Продължаваме да водим диалог за влизането ни в Шенген, както и да доказваме по-трудни неща като напредъка ни в борбата с корупцията и съдебната реформа.

Това заяви в Берлин вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева.

Кунева подчерта, че германските партньори на страната ни оценяват високо българската готовност по техническите критерии за Шенген. 

Днес тя проведе среща с вътрешния министър на Германия Томас де Мезиер, с когото обсъдиха предприетите от правителството стъпки в областта на антикорупцията и правосъдието, включително и предстоящите законопроекти в тези сфери, както и позицията на страната ни, че присъединяването на България към Шенген е въпрос на сигурност не само за България, но и за Европа.

Кунева коментира като разумен подходът за поетапното отпадане на шенгенските граници и посочи, че е постигнато съгласие за ново сътрудничество по граничния контрол.

„Друг акцент на срещата с германския вътрешен министър беше цялостната сигурност на европейските граници, пресичането на чуждестранните бойци и общата европейска политика за убежище и миграция“, посочи още Кунева.

В хода на разговорите беше обсъдена и идеята на Германия за квотно разпределение на тежестта от миграционните потоци към Европа и Регламентът „Дъблин“. 

Кунева разговаря и с министъра по въпросите на интеграцията Айдан Йозгус относно германския опит в интеграцията на бежанци и предизвикателствата, с които се сблъскват и двете страни в тази област.

По-рано сутринта вицепремиерът, заедно с председателя на външната комисия към Народното събрание Джема Грозданова, проведе среща с председателя на Комисията по европейски въпроси към Бундестага Гюнтер Кирхбаум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews