КС даде зелена светлина за промените в Конституцията

OFFNews 17 септември 2015 в 13:08 1817 0

КС отказа да се занимава с промените в Конституцията

Конституционният съд (КС) не допусна за разглеждане искането на депутати, свързано с промените в Конституцията, съобщава Правен свят. След "историческия компромис" от страна на Реформаторския блок по отношение на конституционните промени, мнозинството в парламента все решение да пита предварително съда дали готвените промени отговарят на нормите в Конституцията. По настояване на ДПС бяха внесени две въпроса. 

Единията е свързан с това ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска. Според проекта на промените всяка една от колегиите ще решава самостоятелно кадровите и организационните въпроси в гилдията, а висшестоящ орган - Пленумът на ВСС, ще решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, ще приема бюджета на съдебната власт и ще решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС.

Вторият въпрос е свързан с това ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването във ВСС на колегия на съдиите, в която влизат председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

Според 10 от членовете на Конституционния съд предварителното питане за предстоящите изменения в основния закон е недопустимо. На обратното мнение са били само Пламен Киров и бившият главен прокурор Борис Велчев.

След този отказ няма причина парламентът да бави процедурата по приемането на промените в Конституцията. Единственият мотив за евентуално изчакване може да бъде становището на Венецианската комисия, което бе поискано от парламента. 

При подобен случай през 2003 година КС блокира конституционни промени, след като се произнася предварително по противоконституционността им. Огледално на днешното решение, тогава едва двама съдии са против предварителното разглеждане на промените - тогавашния председател на съда Румен Янков и колежката му Пенка Томчева. В Решение № 3 от 10 април 2003 г. съдия Янков предупреждава, че предварително тълкуване на неслучили се промени в Конституцията подменя волята на избирателите и поставя Конституционния съд "в ролята на оракул", който "раздава политически индулгенции и запазва статукво".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !