Quantcast

Ковачки съди Нова тв

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2014 в 11:56 9840 12

Христо Ковачки
Христо Ковачки

Ръководството на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД заплаши Нова телевизия със съд в писмо, изпратено от управителя Красимир Чаврагански до ръководството на телевизията с копие до Съвета за електронни медии.

Според него чрез репортажа "тенденциозно се внушава на зрителите една неистина. А именно, че по време на отминалите наскоро евроизбори на територията на „Въгледобив Бобов дол“ са били купувани гласове в полза на БСП. Работниците ни били заставяни за това под угрозата за уволнение и срещу 50 лева".

Анонимното лице в кадър, с което говори репортерът Вероника Димитрова, е работникът Георги Димитров - той не е уволнен, пишат от мините на Христо Ковачки. А другият записан - бившият директор Огнян Зарев е уволнен още през октомври 2013 г., а не с днешна дата и причините не са политически, а несправяне с работата и лоши финансови резултати в ущърб на дружеството, твърдят от мините в писмото.

Според текста не друг, а именно миньорите били възмутени от "манипулативния начин, по който се анонсира "разследването" ви и се внушава, че става въпрос за политическа саморазправа с Огнян Зарев, когато преките пострадали от четирите години на неговото управление са именно работниците".

Авторите на писмото не пропускат да отбележат, че при новото ръководство мините процъфтявали: "Не само, че не е имало съкращения, но са открити нови 100 работни места. Трудовите възнаграждения на миньорите се изплащат редовно и това е не само наша констатация, а резултат от последната проверка на Инспекцията по труда", пиша те.

Натискът над работниците бил просто "внушен" от репортажа на Нова тв и нищо не доказвало тази хипотеза.

Според ръководството именно изборният резултат (БСП спечели 1700 гласа, двойно повече от ГЕРБ) доказвал, че нямало купени гласове. Кои факти подкрепят тази теза не става ясно от писмото.

"Що се отнася до вменяваната от вас „схема за закупуване на гласове”, най-убедителният аргумент срещу нея, е изборният резултат. Лансираната от вас теза, че работниците са били „подкупвани” с по 50 лева, вече е оборена с документи в прокуратурата. Обидният нюанс, който налагате в контекста на репортажа си – че миньорите могат да бъдат „купени” срещу 50 лева, е обида за тежкия им труд", пише в него.

След тази констатация следва заплахата със съд към Нова:

"Очевадното нежелание от страна на вашата репортерка да се запознае с фактите и да прояви обективизъм, и в същото време да лансира определена гледна точка, ни навежда на мисълта за поръчково предаване, в полза на определен кръг лица и интереси. Това прави „разследващия” ви репортаж напълно необективен и направо казано - недостоен за национален ефир. Няма да скрием от вас намеренията си за завеждане на съдебно дело срещу вашата телевизия и нека всяка от страните да защити с факти позициите си в съда.

Няма да позволим спекулации с авторитета на миньорския труд и личното достойнство на работниците си.

Като ръководство на дружеството сме морално длъжни да ги защитим и да парираме всеки опит за провокация и хаос в работата на „Въгледобив Бобов дол“. Считаме журналистическата професия за призвана да формира общественото мнение като борави с обективни факти. Не забелязваме нищо подобно в репортажа на вашата служителка Вероника Димитрова. Тъкмо обратното – в него има явна злоупотреба, а излъчването на репортажа и повторенията му е нищо друго, освен упражняване на влияние чрез националния ефир. По този начин, във въпросния репортаж са прегазени всички норми за морал и етика в журналистиката и ние ще запознаем с това не само съда, но и контролиращия електронните медии орган – СЕМ".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2014 в 14:10

ЗАЩО НЕ ВИДИТЕ АВТОПАРКА МУ КАРАТ НА МАГИЯ МОМЧЕТАТА ЩЕ СЕ ПРЕБИЯТ

16.06 2014 в 20:04

Тоя човек е направо за психиатрията!

16.06 2014 в 17:48

Този още не са ли го гръмнали?

16.06 2014 в 16:32

Ами какво стана с празните рафтове, с опашката за месо и колбаси, които ни показа Нова, и това ли е измислица? Как ни правят на малоумни, наглеци! Кой ще им повярва? Другари и другарки, продължавайте да гласувате за лъжливата партия, тя ще ви води към "светлото" бъдеще.

16.06 2014 в 15:29

Леле, този много нагъл! Надхвърля средната норма за наглост на червен боклук, а тази норма е голяма. ;-)
Леле, колко безсрамни екземпляри е захранила Партията-майка...

Всъщност дали е случайно, че безсрамната черевена вещица Пиргова му беше заместник в "Лидер"?

16.06 2014 в 14:16

По - голямо безочие от комунист и Ковачки взети заедно не бях срещал,тея хора вярват ли си .Какво целят , не зная .Но само мога да кажа , че Ковачки си играе с човешки съдби на хиляди .И това нещо, държавата в лицето на БСП сега , го търпи.Но какво искате от бездуховници и атеисти.

16.06 2014 в 13:39

Е аз на ушите и очите ли да си вярвам,или на Ковачки!?! Лично чух как се притискат работници от началника. Думите му буквално бяха:http://www.youtube.com/watch?v=VSfDZfoEZ5A, ако все още някой не го е чул. "Бюлетината е номер 15, безплатен обяд няма" и други бисери. БСП не купува гласове - тя плаща на Ковачки да ги заплашва!

16.06 2014 в 13:19

Време е номенклатурните престъпници да си налягат парцалите.

16.06 2014 в 13:17

Ковачки съди Нова, защото ковачки купува гласове.

Кой ми е срал в гащите?

16.06 2014 в 13:17

не знам, На СерГей ли човек Ковачки, на Първанов ли...Но е един завършен наглец, който не иска да плаща данъци!