Quantcast

Ковачки обеща пред ГИТ да даде храна на миньорите

Ивайло Анев Последна промяна на 10 юни 2014 в 19:26 5544 18

Работниците в мините досега бяха принудени да пазаруват от празен магазин.

Миньорите от Бобов дол ще могат да използват ваучерите си за храна до края на юни.

След проверка на ГИТ, предизвикана от сигнал на омбудсмана Константин Пенчев, босът на бобовдолските мини Христо Ковачки е подписал документ, с който валидността на ваучерите се удължава, а освен това те вече ще важат и в други магазини.

Как точно ще стане това все още не е ясно, защото ваучерите са под формата на чип, а устройства за разчитането му има само в един единствен магазин, собственост на въглищния магнат.

Въпросният магазин бе напълно изпразнен по време на изборите. Няколко дни преди това близки до Ковачки шефове на мината бяха заснети да заплашват миньорите, че животът им ще стане труден, ако не гласуват за БСП.

Веднага след изборите пък изтекоха кадри, в които работници се бият за няколкото парчета месо, пуснати в празния магазин на шефа им.

Нито един сигнал не е имало в ГИТ преди омбудсмана да сезира инспекцията. При проверката обаче се е разбрало, че подбна система има и в други заводи, като ГИТ не уточнява дали те също са собственост на Христо Ковачки или на други "бизнесмени".

Според колективния трудов договор, подписан със синдикатите, ваучерите за храна не са част от заплатата, а един вид надбавка към нея.

В Бобов дол има само един магазин, в който те важат и той е собственост на Христо Ковачки, който е собстеник и на предприятието "Въгледобив", което държи мините.

След проверката ГИТ е издала предписание Ковачки да възложи доставките на друга фирма или да създаде ред, по който да предоставя на имащите право на безплатна храна левовата равностойност за нея.

Срокът за изпълнение на предписанието е до края на юни, след което ще бъде направена последваща проверка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2014 в 11:06

Г-н Ковачки, защо позволихте Чаврагански да петни Вашето име? Защо допуснахте да Ви принизява до нивото на мутра, тръгнала да се саморазправя със своите подчинени?Вашият авторитет Чаврагански го срина до земята! Всичките Ви неприятности се появиха след като му се доверихте и оставихте той да Ви злепостави. В Бобов дол по времето на г-н Зарев всички ви боготворяха, а днес заради Чаврагански хората се отвърнаха от Вас. По времето на Зарев имаше социална политика в мината, човещина и разбиране, а днес само преследване и страх сред миньорите. Помислете си добре г-н Ковачки не правите ли огромна грешка с Чаврагански!

13.06 2014 в 10:56

Г-н Ковачки, резултатите от изборите в Бобов дол красноречиво говорят, че провала е заслуга на Чаврагански. В Бобов дол никой не го уважава, дори и собствените му родители не са го подкрепили.Вие най-добре знаете какви бяха резултатите от предишните избори и чия е заслугата. Оставяйки в ръцете на един самонадеян самозванец, Вие застрашихте съществуването не само на партия Лидер, а на мината като цяло.

13.06 2014 в 10:17

Г-н Ковачки, изглежда много добре успяват да Ви заблудят управляващите в момента във "Въгледобив Бобов дол".Разберете, че откакто управител на мината стана Чаврагански за работа не се говори. Ежедневно се плетът интриги, постояно се преследват хората.Нека Чаврагански Ви обясни по чие нареждане освободи от работа н-к ТРЗ в мината и разби вратата на канцеларията и взе компютъра от там. Какви данни скри от Вас, злепоставящи го в манипулации и злоупотреби?От какво се страхува ако всичко му е наред? Отворете си очите г-н Ковачки, нещата ще станат необратими.Търпението на хората се изчерпва!

13.06 2014 в 10:01

На вниманието на г-н Ковачки!Знаете ли г-н Ковачки какво работят гл.механик на р-к "Бабино"- Монтин и Райнов? Знаете ли, че в р-к"Бабино" постоянно горят двигатели? Проверете колко са престоите от аварии по вина на Монтин!Единствено Монтин и Чаврагански контактуват с фирмите, осъществяващи ремонт на техниката в мината.Ето защо Чаврагански се опитва да си измие ръцете и да припише всички нередности на г-н Зарев.Защо все още работещия комплекс на р-к "Бабино" не изземва 3,20 от мощността на пласта, а работи на 2,80 с което загубите стават още по-големи. Кой ще поеме отговорността за нанесените щети?

13.06 2014 в 09:29

Относно днешната статия във измисления вестник Вяра и морално и буквално пропадналата Лидия Павлова. Г-н Ковачки кога ще си отворите очите за овчаро - Чаврагански, вчера лично го видях при Павлова, заедно заговорничеха срещу г-н Зарев и измисляха днешната публикувана гнусна и лъжлива статия. Така искат да разсеят вниманието Ви от некомпетентноста на Чаврагански. Той е свикнал все друг да му е виновен за неговата неграмотност и некомпетентност.Кога ще му потърсите отговорност, отворете си очите най сетне, в мината цари разруха, а той тръгнал по медиите, да плюе един утвърден професионалист като г-н Зарев. От него по голям измамник няма в общината, докого ще търпите този нагъл тип? Докога ще продължава вашето безразличие, за случващото се в Бобов дол, кога ще потърсите отговорност от виновниците за това?

13.06 2014 в 09:25

СИГНАЛ ДО ЦЯЛАТА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ГИЛДИЯ!!! Колеги журналисти, алармирам за порочната практика на в-к "Вяра", който в лицето на главната редактора Лидия Павлова, се използва за лични вендета спрямо уважавани личности в региона.Същата госпожа ежедневно публикува платени поръчкови статии неотговарящи на истината в услуга на определени хора, като в сайта блокира коментарите и не дава възможност да се коментират реално нещата.Нека да я заклеймим и не позволим да петни нашето има.

13.06 2014 в 09:11

Чаврагански, а бе тъпунгер!На нас миньорите ли ще обясняваш какъв е Зарев бе? Благодарение на Зарев съществуват мините в Бобов дол, създаде се и м-н "Европа".Миньорите винаги ще го боготворят, а ти жалко нищожество което съсипа всичко до което се докопа си долна измет и бобовдолци няма да ти го простят!

13.06 2014 в 09:01

На вниманието на г-н Ковачки: Нека Чаврагански да обясни защо на кантара е назначил своя близка от Мламолово, която в комбина с брат му действат по нареждане на Чаврагански! Нека да изнесе имената на фирмите, на които Управителят се издължава с въглища и каква е ползата за мината от това. Какви са ежедневните контакти на Чаврагански в кабинета му с циганите?По цял ден в коридора пред кабинета му е пълно с цигани.Какви ли бизнес отношения има той с тях?

13.06 2014 в 08:46

Колега Чаврагански, като си приписваш невероятни заслуги за финансовото състояние на мината в момента, защо не дадеш точна справка за приходите по времето на Зарев и по твое време както за мината като цяло, така и по рудници. Ама тогава ще лъсне цялата истина за пагубното ти присъствие в мината.И с такива врели некипели които бълваш само се излагаш още повече.Като твой колега ще ти помогна:до момента само на р-к"Бабино" загубите възлизат над 7 милиона лева, а за другите участъци да не говорим.Чаврагански вземи да се скриеш някъде,че много много ще има да плащаш!Ковачки като разбере няма да можеш да си намериш място. А това ще стане много много скоро, повярвай ми. Ние твоите колеги ще помогнем на Ковачки да си отвори очите относно твоите машинации и счетоводни кражби.

13.06 2014 в 08:43

Група миньори: Настояваме Чаврагански да даде пълен отчет за работата на р-к”Бабино” откакто той управлява мината. При оставено идеално състояние на рудника, оборудван фронт с нова техника поради големите си „минни познания” Чаврагански успя да го запали. Това дава отговор на въпроса защо се спретват мръсни интриги и нападки насочени към г-н Зарев. Чаврагански се опитва да прикрие пълната си некомпетентност и некадърност. Такава низост!!!