Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ковачки обеща пред ГИТ да даде храна на миньорите

Ивайло Анев 10 юни 2014 в 19:26 6508 18

Работниците в мините досега бяха принудени да пазаруват от празен магазин.

Миньорите от Бобов дол ще могат да използват ваучерите си за храна до края на юни.

След проверка на ГИТ, предизвикана от сигнал на омбудсмана Константин Пенчев, босът на бобовдолските мини Христо Ковачки е подписал документ, с който валидността на ваучерите се удължава, а освен това те вече ще важат и в други магазини.

Как точно ще стане това все още не е ясно, защото ваучерите са под формата на чип, а устройства за разчитането му има само в един единствен магазин, собственост на въглищния магнат.

Въпросният магазин бе напълно изпразнен по време на изборите. Няколко дни преди това близки до Ковачки шефове на мината бяха заснети да заплашват миньорите, че животът им ще стане труден, ако не гласуват за БСП.

Веднага след изборите пък изтекоха кадри, в които работници се бият за няколкото парчета месо, пуснати в празния магазин на шефа им.

Нито един сигнал не е имало в ГИТ преди омбудсмана да сезира инспекцията. При проверката обаче се е разбрало, че подбна система има и в други заводи, като ГИТ не уточнява дали те също са собственост на Христо Ковачки или на други "бизнесмени".

Според колективния трудов договор, подписан със синдикатите, ваучерите за храна не са част от заплатата, а един вид надбавка към нея.

В Бобов дол има само един магазин, в който те важат и той е собственост на Христо Ковачки, който е собстеник и на предприятието "Въгледобив", което държи мините.

След проверката ГИТ е издала предписание Ковачки да възложи доставките на друга фирма или да създаде ред, по който да предоставя на имащите право на безплатна храна левовата равностойност за нея.

Срокът за изпълнение на предписанието е до края на юни, след което ще бъде направена последваща проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews