Консултациите при президента (хронология, видео)

OFFNews 19 април 2021 в 10:16 2433 0

Снимка БТА

В 9 ч тази сутрин на "Дондуков" 2 започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарните партии.

Хронология на разговорите

9:00

Представителите на ГЕРБ са вече в президентството. За разговорите идват Томислав Дончев, номинираният (все още неофициално) за премиер Даниел Митов и депутатът Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ. Те обявиха, че са готови със състав на правителство. От думите на Томислав Дончев обаче стана ясно, че съставът на предложения от ГЕРБ кабинет може и да не бъде внесен за гласуване в Народното събрание.

Румен Радев увери, че не бърза със служебен кабинет.

В 10:10 ч започнаха консултациите с "Има такъв народ". На място са Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева. След консултацията, която се провежда при закрити врата. Йорданов обяви, че ИТН няма да прави кабинет с партии на статуквото. Ако се стигне до мандат за съставяне на правителство, формацията е отворена за преговори с двете партии от протеста (ДБ и "Изправи се").

11:30

В залата за консултации влизат представителите на БСП

"Не изключвам хипотезата за трети мандат", обръща се към тях Румен Радев. 

"Нашата партия смята, че е необходимо да се състава стабилно правителство сега. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, бихме подкрепили правителство с мандата на втората политическа сила", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

13:30

Ще подкрепим правителство на новите партии в парламента, но заедно с това посочваме три приоритета, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на днешните консултации с президента Румен Радев. Като такива той посочи борба с ковид кризата и по-специално социално-икономическите мерки и процеса на ваксинация, ефективното прилагане на плана за възстановяване и устойчивост, както и ускореното икономическо развитие на България.

14:45

На Демократична България избирателите отредиха пето място. Не считаме, че това предполага мандат за съставяне на правителство, заяви Христо Иванов в началото на консултациите. Ако от ИТН потърсят нашата подкрепа, ще влезем в откровени и задълбочени разговори, уточни той. 

16:05

Ако се стигне до трети мандат, е по-добре той да бъде връчен на "формация, която представлява промяната", за да има и "кабинет на промяната", отбеляза председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова по време на срещата с президента Румен Радев.

Вие вляхте в парламента нова енергия, страст и това е добре, защото дебатът трябва да се води, където му е мястото - в българския парламент, обърна се Радев към Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови