Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ ще вземе мандата за правителство, но може да не внесе предложение за нов кабинет в НС

OFFNews 19 април 2021 в 09:55 5908 0

При всички случаи ще вземем мандата и до дни ще стане ясен съставът на нашия кабинет. 

Това заяви Даниел Митов, който вече бе посочен като кандидат за премиер на ГЕРБ/СДС, след консултациите при президента Румен Радев. Предстоят разговори, ще преценим дали да внесем предложението за ново правителство в Народното събрание, уточни вицепремиерът Томислав Дончев. И днес замествам премиера Бойко Борисов, уточни той. 

Всеки акт на сегашното правителство след приетата му оставка може да бъде атакуван, коментира още Дончев. 

Даниел Митов допълни, че са изразили волята си като първа политическа сила да приемат мандата и да направят честен и открит опит да съставят кабинет. Ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат, дали ще има възможност за съставяне на правителство. При всички положения България трябва да има бързи решения, с оглед на пандемичната обстановка и възстановяване на икономиката, както и сложната геополитическа обстановка, недалеч от нас, каза Даниел Митов. Той призова да се обърне внимание на езика на омразата, като при всички положения ще търсят възможност за съгласие. 

Имаше консенсус, че България трябва да има работещо правителство със солидна подкрепа, каза Томислав Дончев.

Планът за възстановяване стана обект на политически интриги, досега не съм чул алтернативно предложение, каза още той. И подчерта, че планът е внесен в парламента и, ако депутатите решат, той ще бъде изпратен в Европейската комисия. 

По думите му са готови, за да има стабилност, да подкрепят правителство на "Има такъв народ" с "двама-трима" депутати. Нямаме желание да бавим процедурата, допълни Дончев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!