Конституцията ще се прекроява без обществено обсъждане и през почивни дни

Йорданка Веселинова 12 декември 2023 в 11:39 1861 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) - председател на комисията по конституционни въпроси

Конституционната реформа ще се прави без обществено обсъждане и през почивните дни.

Днешното заседание на ресорната комисия бе свикано с анонса за обсъждане за второ гласуване на проектозакона. Такова по същество нямаше. Вместо това председателят Радомир Чолаков от ГЕРБ обяви, че срокът за предложения между двете четения изтича в петък в 18 ч. Текстовете ще бъдат гласувани на второ четене на две извънредни заседания - в събота от 13:30 ч. и в неделя. Това пък прави почти невъзможно провеждането на истинско обществено обсъждане по новопостъпилите текстове, които могат тотално да прекроят предложената реформа на основния закон.

"Волята е на ръководството на политическите сили", заяви председателят на комисията Радомир Чолаков.

Той изтъкна, че некоалицията се е споразумяла промените да станат факт до Коледа, заради което нямало "нищо ненормално" в скоростното приемане на тектовете. Чолаков припомни, че само на него се падало да води дългите заседания и припомни 18-те часа, през които миналата година се прекрояваше Изборният кодекс. Първоначално Чолаков предложи заседание в събота, а ако не бъде гласувано всичко - то ново такова в понеделник сутринта, за да може докладът на комисията да е готов до вечерта. Той обаче бе посъветван от Екатерина Захариева от ГЕРБ, че е по-разумно да има заседания както в събота, така и в неделя.

"Аз не знам защо все на мен ми се случва 18-часово заседание на правната комисия по приемане на Изборния кодекс, което изобщо не желаех да се случва. И сега заседание на комисията по конституционни въпроси в събота и неделя. Но това очевидно е някаква съдба, която я приемам смирено", каза Чолаков.

Той добави, че е можело да има малко повече време.

На свой ред Никола Минчев от ПП-ДБ изтъкна, че провеждането на тези извънредни заседания броени часове след изтичането на времето за внасяне на редакционни предлжения е неправилно. По думите му комисията трябва да заседава най-рано в понеделник, за да има време и обществото да се запознае с новите текстове.

"Нека просто има някакво време, макар и минимално, в което тези предложения, които ще бъдат внесени(...), за да може и обществеността да има време да ги погледне. Когато се съберем на комисия, да може да ни дадат обратна връзка - къде има допълнителна нужда от прецизиране, къде сме тръгнали във вярва посока, къде трябва да се подобрят тектовете. За мен в събота е прекалено кратък срок."

Златан Златанов от "Възраждане" каза, че почивните дни са дни за семейството.

"Слагаме си грях, като приемаме такива важни промени преди големи празници", отговори му Чолаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

ПР

12.12 2023 в 12:24

Факт е,че Конституцията на САЩ е много добре балансирана и изработена.Поправките са общо 27.Първите 10,са приети за обсъждане на 25.09.1789 г.За да бъдат обнародвани чак на 15.12.1791 г.Конституцията,която България ползва за база след 1878 г.е белгийската.Изключително демократична и прогресивна за времето си.За "конституциите"след 09.09.44 не ми се пише-апотеоз на комунистическия тероризъм,безобразие и престъпен режим.Това,че сегашната й е време за ъпгрейд,е тотален факт.Много ме тревожи въпросът,как ще я пипнат точно,както и КОЙ ще се упражнява върху нея.

 
X

Да помогнем на украинските деца!