Кой е Росен Желязков, номиниран за транспортен министър

OFFNews 17 септември 2018 в 13:45 10591 1

Снимка БГНЕС

Мултифункционален, идеален за всеки пост. Това е може би най-точното определение за Росен Желязков, който днес бе номиниран за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти.

През последните месеци той бе председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Ако бъде избран за министър, Желязков ще трябва да зареже сигурна работа в независим регулатор със 7-годишен мандат, за да поеме едно от най-забатачените министерства през последните години. Това само по себе си е доста странно с оглед на все по-натрапчиво насаждащото се усещане за криза в управлението и евентуален по-кратък мандат на кабинета Борисов-3 от очакваното.

Чисто професионално нищо не свързва Желязков с транспортния сектор. Досега му бе търсено място на разнопосочни висши държавни позиции, но сред тях нямаше и помен нито за влакчета, нито за тирчета и автобуси, нито за самолетчета.

До миналата Желязков ръководеше Държавната агенция "Електронно управление". ГЕРБ го сложиха там след като преди това пробваха да го изстрелят начело на Комисията за защита на конкуренцията през 2016 г. Кандидатурата му обаче не мина заради противопоставяне от страна на ДСБ и част от гражданския съвет на тогавашния Реформаторски блок.

Бъдещият транспортен министър е юрист, завършил е Софийския университет, а прогресът в кариерното му развитие е пряко свързан с този на Бойко Борисов. 

Първата работа на Желязков е в Столична община. Още като студент той е назначен в районното кметство “Средец”, където е секретар и и.д. кметски наместник до 1995 г. После известно време адвокатства, а през 2003 г. става главен секретар на голямата община. По това време кмет е Стефан Софиянски.

След идването Борисов той си остана на поста, а след това заедно с него се мести в Министерски съвет. С идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. Желязков от главен секретар на общината бе ъпгрейднат в главен секретар на държавата.

Позабравен факт е, че Росен Желязков също бе подсъдим. Името му е бе намесено в т. нар. Костинбродска афера от 2013 г. при която се появиха съмнения за изборни манипулации. Точно Желязков беше единствения обвиняем по делото, но през 2015 г. той бе напълно оневинен от Софийския градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови