Коалиционните партньори се споразумяха за ''амбициозна, но реалистична'' управленска програма

Персонален състав на правителството не е коментиран, но Бойко Рашков няма да е в него, съобщи след срещата за финализиране на програмата Асен Василев

OFFNews 07 юли 2022 в 00:52 2537 0

Приемане на управленска програма

Снимка Министерство на финансите

Финално обсъждане на управленската програма на новото правителство

Управленската програма на новото правителство е амбициозна, но реалистична, с подкрепа към бизнеса и хората през есента и зимата, заявиха коалиционните партньори след среща в Министерството на финансите за финално обсъждане на управленската програма на ново правителство до края на годината.

В срещата участваха лидерите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и Асен Василев, на "БСП за България" Корнелия Нинова, на "Демократична България" Христо Иванов, министри и народни представители.

Програмата предвижда Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, каза номинираният за премиер Асен Василев и потвърди, че Рашков няма да бъде в състава на правителството. Все още не сме коментирали персонален състав на правителството, нито структура, посочи той.

Какво съдържа програмата

Програмата е разделена в две части - управленска и законодателна, с конкретни срокове за осъществяване на набелязаните промени. 

В глава "Финанси и икономика" от управленската програма е заложен праг за регистрация по ДДС на 100 000 лева от 1 януари 2023 г. и на 166 000 лева от януари 2024 г. Предвижда се да продължи подготовката за приемане на еврото на 1 януари 2024 г., с преходен период за плащания в лева и в евро.

Заложено е финализиране на всички оперативни програми за периода 2021-2027 и ускорено стартиране на първите мерки по тях, вкл. за подкрепа на предприятията в срок до 30.09.2022г. Сред останалите акценти във финансовата част е компенсирането на бизнеса за цена на електроенергията над 250 лв/МВч. до края на годината.

В частта "Енергетика" се гарантират сигурността на газовите доставки, дивесификацията и подписването на дългосрочни договори в рамките на политиката на ЕС; запълването на капацитета на газохранилището в Чирен до края на септември 2022 г. Залага се на ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и осигуряване на алтернативни доставчици на ядрено гориво. Планът включва две тарифи за ток и парно. Първата да покрива базово потребление на по-ниска цена до края на 2022 г.

В областта „Правосъдие“ е заложено създаването на Съвет по криминологични изследвания към правосъдното министерство; засилен контрол върху частните съдебни изпълнители; въвеждане на задължително електронно връчване на юридически и физически лица; намаляване на 4% такса за исковете по граждански дела.

В раздела "Труд и социална политика" се предвижда увеличаване на вдовишката добавка на 30%; 95% заплатени лекарствени продукти от НЗОК и солидарно участие в заплащането от страна на родителите за деца до 14 г. за остри заболявания; въвеждане на блок (две) тарифи за електроенергия, вода и парно за битови потребители до края на годината.

Предложенията в сферата на образованието включват безплатни учебници до 12 клас; по-високи стипендии за ученици и студенти с нисък социален статус; въвеждане на национална система за скрининг за ранно детско развитие и осъвременяване на принципите за приобщаващо образование; промени в учебните програми от І до ХІІ клас и създаване на електронни учебници и помагала; стартиране на образователен “облак” с достъпни материали за ученици, учители и родители.

В областта на здравната политика се планира до края на октомври 2022 г. да бъде одобрен финалният план за националната детска болница; е-рецептите да включват и генерици; да бъдат въведени в експлоатация шест въздушни линейки; да бъде направена оценка на статута на лечебните заведения и тяхното финансиране; да бъде създадена нова нормативна база за преминаване от ТЕЛК/НЕЛК към ICF система до края на годината.

Намиране на най-доброто решение за участъка на магистрала „Струма“ и подписване на споразумение с Румъния за изграждането на 5 моста над р.Дунав са сред акцентите в раздела "Регионално развитие и транспорт". Предвижда се до края на годината да бъде довършено проектирането на автомагистралите "Хемус" и "Черно море"; да бъдат въведени немските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка; да се финализирт решенията по казусите с незаконните възлагания по ТРП и инхаус поръчките.

В частта "Електронно управление" се залага дигитализация на условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за извършване и осъществяване на дейност като оператор; публикуване на всички СЕБРА плащания; разработване на концепция за дистанционно гласуване на избори и референдуми.

Оптимизиране на регионалната структура на МВР с цел засилено присъствие на полицейски служители в населените места предвижда планът в частта "Сигурност и вътрешни работи". Предвидено е изграждане на проект за електронно наблюдение и контрол върху престъпността в отдалечените райони; обмен на данни между ТОЛ системата и КАТ с цел автоматизиран контрол на трафика. 

Десетгодишна Стратегия за развитие на културата се предвижда да бъде създадена до края на годината според приоритетите в раздел "Култура" и да бъде въведен фонд за радио и телевизия с бюджет 2023г.

Приоритетите в раздел "Земеделие" предвиждат създаването на пилотен комбиниран център между митнически и фитосанитарен контрол с тържище; стартирането на национална кампания за консумиране на местни плодове, зеленчуци, месо, мляко и други храни; увеличаването на капацитета на лабораторните комплекси за фитосанитарен контрол. 

В глава "Околна среда" е заложено на удвояване на глобите към нарушителите и отговорните лица за контрол над незаконните сметища; картографиране и нанасяне в кадастъра на дюните и плажовете по Черноморието; идентифициране на екологично съобразен вариант за изграждане на язовир на р. Дунав.

Модернизацията, превъоръжаването и преструктурирането на армията са приоритет в раздел "Международни отношения и отбрана". Коалиционните партньори ще положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Русия в съответствие с българския национален интерес. Предвижда се създаване на виртуален консулски отдел и удължаване на срока на паспортите на 10 години. 

Нова програма за финансиране на федерациите и спортните клубове през 2023 година е заложена в раздел "Спорт и младежки дейности". Предвижда се да бъде възложен проект за изграждане спортен комплекс в Плевен, както и реконструкция и обновяване на комплекс "Червено знаме". Планира се разработване на единни дигитални регистри за спортните имоти, спортните федерации и клубове, треньорските кадри. 

В управленския план са очертани и "хоризонталните мерки", свързани с оптимизацията на държавните структури, както и приоритетите във връзка с второто плащане по Плана за възстановяване.

Цялата управленска програма можете да прочетете тук.

Законодателна програма

Избор на председатели на Народното събрание и КПКОНПИ, промени в Закона за съдебната власт са сред акцентите в законодателната програма с конкретни срокове за изпълнение.

Планира се до края на юли 2027 г. агенцията по горите да премине към Министерски съвет с всички горски стопанства (създаване на единен орган – държавна агенция по управление, контрол и защита на горите). Друга краткосрочна цел е изваждането на службата за пожарна безопасност от структурата на МВР и преминаването на дирекция "Съдебна защита" към Министерство на правосъдието.

Според плана, до средата на септември 2022 г., Европейската прокуратура трябва да бъде обособена в отделна структура. Приоритет са още законопроектите в областта на антикорупционните мерки.

Законодателен приоритет е ЗИД на Търговския закон със създаване на дружество с променлив капитал за нуждите на по-гъвкава инвестиционна среда; ЗИД на Закона за защита от домашното насилие. Други законодателни инициативи са свързани са медиацията, правната помощ, уредбата на централизирано електронно разпределение и произнасяне по заявления за изпълнение и водене на заповедното производство изцяло в електронна форма, изграждане на електронна информационна система „Национален регистър на запорите“

Предвиден е избор на независими членове на водещите регулаторни органи (КЗК, БНБ, КФН) с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки.

Законодателната дейност в сферата на икономиката и финансите предвижда изменението на Закона за защита на конкуренцията с намаляване мандата на членовете на КЗК на 5 години; увеличението на прага за регистрация по ДДС; промени в Закона за обществените поръчки за ограничаване на „инженеринга“; публикуването на отворени данни за всички поръчки и събиране на данни за изисквания и оферти в структуриран вид; промени в Закона за за местните данъци и такси с разширяване на обхвата на патентния данък за микро и малки предприятия.

Заложено е и приемането на 21 законодателни промени, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които ще дадат възможност България да започне усвояването на второто плащане от 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа.

Пълният текст на законодателната програма можете да прочете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!