Кметът на район Лозенец: ДНСК да премахне незаконната сграда, въпреки протеста на Артекс

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2019 в 18:49 3817 0

Златен век, Лозенец

Снимка MySofia

Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов е категоричен, че на ход е ДНСК за премахването на небостъргача "Златен век", граден от строителната компания "Артекс", а ролята му на районен кмет е да не оставя удобно нерешени въпроси. 

“От “Артекс” твърдят, че са открили в искането ми към ДНСК намерения в разрез със закона, а пък аз твърдя, че съм открил действия в разрез със закона”, подчертава Константин Павлов в коментар за позицията на фирмата-строител, след като от “Артекс” оспориха искането му Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да обяви строежа на “Златен век” за незаконен.

В изявление на компанията "Артекс", която изгражда 34-етажната сграда "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", се казва, че намеренията на новия кмет на района не кореспондират със законността и решението на съда. Вчера новоизбраният кмет на "Лозенец" поиска ДНСК да премахне сградата.

Строителната фирма изчаква окончателно решението на Върховния административен съд по казуса и припомня, че „с решение от 30 юли тази година Софийският Административен съд е потвърдил валидността на разрешението за строежа на „Златен век“ и е отменил заповедта на ДНСК за спирането на строежа“.

Новият кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов обаче е първият и единствен засега орган на власт, който е предоставил на публичното внимание юридическо становище за законността на обект „Златен век“. От произнасяне по този въпрос до момента се въздържа компетентният по закон началник на ДНСК. Арх. Здравко Здравков – главният архитект на Столична община, също отклонява темата.

Съдът не е сезиран с въпрос за законността на сградата и съответно не се е произнасял. Висящият пред него спор е за спиране на строителството. С какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обект „Златен век“, подчертават от Демократична България в писмо до медиите.

В искането на кмета на район „Лозенец“ е посочено, че извършеното строителство след изтичане на срока на презаверката на разрешението за строеж от 19 ноември 2017 г. е незаконно и подлежи на премахване. Върховният административен съд няма практика по прилагането на чл. 153 от ЗУТ след измененията му от началото на 2017 г., противно на твърденията от фирма „Артекс“. От политическата централа настояват, че ДНСК дължи произнасяне и уточняват, че изясняването на въпроса за законността на започнатия строеж е в интерес и на бизнеса, и на жителите на столицата.

Подробният устройствен план за сградата е одобрен през 1996 г. Оттогава са настъпили множество промени в устройствените условия, най-съществените от които са влизането в сила на Общия устройствен план през януари 2007 г. и на чл. 16в от Закона за устройството и застрояването на Столична община през април 2018 г., според които сграда с такива размери е недопустима на това място.

Тези съществени промени в устройствените условия са абсолютно основание за служебно изменение на плана от 1996 г., за което е компетентен главният архитект на Столична община. Изменението на плана е допустимо и поради обстоятелството, че разрешението за строеж на обекта е с изтекъл срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови