Казусът ''Капитан Андреево'': Забраняват частните лаборатории по ГКПП-тата

Вносителите от ПП-ДБ посочват, че чрез частните лаборатории се създават предпоставки за корупция

Ружа Райчева 26 септември 2023 в 11:24 2150 2

Снимка Архив

Народното събрание гласува на първо четене промени в Закона за управление на агрохранителната верига, с които забраняват частните фитосанитарни лаборатории на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове.

От 110 гласували народни представители за бяха 85, против нямаше, а само парламентарната група на "Възраждане" се въздържа. Вносители на законопроекта са Кирил Петков и група народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). 

В момента целият контрол на най-големия граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) в България - "Капитан Андреево", се осъществява от частни фирми. От ПП-ДБ предлагат държавата да поеме контрола на качеството на храните, които влизат в страната.

Основната цел на лаборатории, оперирани от частни търговски дружества, е реализирането на печалба, поради което се създава риск за тяхната безпристрастност в случаите, в които имат контролни функции, аргументират се вносителите. 

“Създават се предпоставки за корупция, като частният интерес на собствениците на лабораторията може да бъде поставен пред обществения. В случая резултатът от това би бил допускането до общия пазар на хранителни продукти, които не отговарят на нормативните изисквания за качество и представляват опасност за живота и здравето на гражданите", пише в мотивите на законопроекта. 

ПП-ДБ са на мнение, че осигуряването на фитосанитарен контрол на храните, които се допускат в страната чрез частни лица, е порочна практика, която трябва да бъде спряна. 

Те посочват, че от 2012 г. е създадена организация на най-големия ГКПП в България "Капитан Андреево" на българо-турската граница, при която фитосанитарният контрол се осъществява само от една частна лаборатория. "Това поставя сигурността на страната, а и на целия Европейски съюз, в опасност". 

ПП-ДБ изтъкват, че "Капитан Андреево" е стратегически обект от национална сигурност и че от години този въпрос се неглижира и отдалечава България от влизане в Шенгенското пространство. 

В законопроекта пише, че България следва да изгради институционален капацитет за граничен фитосанитарен контрол. "Недопустимо е тази практика да се оставя на подизпълнители", пишат ПП-ДБ. 

Въпреки че от "Възраждане" не гласуваха против, а се въздържаха - те нарекоха законопроекта "пиар акция на Кирил Петков". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

26.09 2023 в 12:47

Тръгват с презумпцията, че "държавните" лаборатории са неподкупни! Смешници!

-1650

1

ob1

26.09 2023 в 11:48

Ти да видиш... ГРОБ-арите и ДуПиСе как са гласували? Че не е никак в техен интерес това решение.
 
X

Да помогнем на украинските деца!