Като за финал: НС за втори път създаде временна комисия за Турски поток и интерконектора с Гърция

Йорданка Веселинова 13 юли 2022 в 18:57 1782 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Вносителят на проекторешението Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)

На фона на все по-вероятното разпускане на 47-ото Народно събрание и провеждане на поредните предсрочни избори депутатите за втори път създадоха комисия за строежа на Балкански поток и забавянето на строежа на интерконектора. 

С 209 гласа "за", 1 "против" (ПП) и 0 "въздържал се" бе създадена временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводите за пренос на природен газ от Руската федерация - "Южен поток" и "Балкански поток", и причините за забавяне на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България). Според проекторешението комисията трябва да заседава за срок от 1 месец.

За председател бе избран Иван Манев от "Продължаваме промяната".

На 9 юни депутатите за първи път създадоха временната комисия. Тогава обаче неочаквано възникна проблем около чисто протоколния избор на председател на комисията. Причината бяха многото номинации и липсата на ясно мнозинство - парламентарните групи така и не успяха да се обединят около един кандидат.

Агонията започва: Управляващи и опозиция се надпреварват да бойкотират НС

Иван Манев, предложен от "Продължаваме промяната" за председател на комисията, получи 103 гласа "за", 87 "против" и 31 "въздържал се". Станислав Анастасов пък, номиниран от ДПС, получи подкрепа от 91 народни представители, 71 бяха "против" и 61 се въздържаха. Заради вота тогава председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви Иван Манев за избран за председател на комисията - на основата на това, че е получил повече гласове "за". Опозицията обаче възрази и настоя Минчев да анулира вота и да изберат друг, което след почивка направи тогавашният председател на НС.

Направени бяха нови четири предложения за председател на комисията - Искра Михайлова ("Възраждане"), Жечо Станков (ГЕРБ-СДС), Петър Кулински ("Продължаваме Промяната") и Рамадан Аталай (ДПС). Нито един от тях обаче не получи необходимия брой гласове, за да бъде избран начело на временната комисия. Последва трети кръг номинации, при които "Възраждане" предложи Георги Георгиев за председател, но и той не получи нужната подкрепа.

След това Мустафа Карадайъ поиска да се прекрати процедурата за избор на председател, а Никола Минчев да изготви проект на вътрешни правила за комисията и да свика първото й заседание. Това се случи, а председател така и не бе избран. Така и една чисто протоколна процедура се оказа бойкотирана - пряк резултат от излизането на ИТН от коалицията и последвалото решение на партията да не подкрепя предложенията на ПП, БСП и ДБ.

Преди няколко дни изтече срокът, до който комисията можеше да заседава. През този месец не бе свикано нито едно заседание. Това е и формалната причина, поради която от ГЕРБ-СДС предложиха повторното създание на такава комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови