Quantcast

Кънев: Доган и Местан да си решават проблемите с алкохола, свекървата и тъщата

ОFFNews Последна промяна на 30 декември 2015 в 12:00 9956 23

Снимка БГНЕС, архив

Триумвиратът, който застана начело на ДПС, може да бъде заподозрян в протурска и проислямска политика повече от Лютви Местан.

Това смята лидерът на ДСБ Радан Кънев, който обяви, че излиза в опозиция на управляващото мнозинство. Той публикува коментар по повод случващото се в ДПС в личния си блог.

"От две години насам, Мустафа Карадайъ беше размахван като плашило с цел да бъде пазен “българският Ибрахим Ругова” - Местан. Представянето на Карадайъ за по-светски и по-отдалечен от Анкара политик е просто несериозно. Същото се отнася и за почетния гост на конгреса на партията на Ердоган Рушен Риза", защитава тезата си Кънев.

Той припомня, че премиерът Борисов многократно е изтъквал като основание за толерантност към ДПС на Местан поддържането на добри отношения с Турция и нейната роля за опазването на границата ни. "Което означава, че ролята на Движението като агент на турски интерес в България никога не е било тайна за службите ни", смята Кънев.

"Нямаме избор между Русия с Доган и Турция с Местан. Не сме между Сцила и Харибда. Нашият избор е с Европа и САЩ, без Доган и Местан. А те да си решават проблемите с алкохола, свекървата и тъщата", пише още Кънев.

Ето какво написа Кънев в блога си:

"Накратко: Основните предизвикателства пред българската национална сигурност са две: опитите на две бивши империи да възстановят политическата си сила в някогашните си сфери на влияние, в т.ч. и на българска територия, и корупционната парализа на българските държавни институции. И двата проблема имат общи решения: пълноценно и искрено участие на България в политическите съюзи на западния свят - ЕС и НАТО и ускорена изолация на всички крила на ДПС от политическата власт, държавните поръчки и службите за сигурност.

Никой здравомислещ българин не се съмнява, че поддържането на добри политически отношения с Русия и Турция е полезно за страната ни. В още по-голяма степен е полезно пълноценното използване на културните и икономически връзки. На това обаче пречат опитите на двете бивши империи да отглеждат зависими политически, икономически и религиозни кръгове в страната. Намесата във вътрешните ни работи, чрез посредници, трови добросъседските ни отношения, българската политика и икономика. А именно засилването на ролята на тези кръгове е начинът, по който днешният руско-турски конфликт се отразява на националната ни сигурност. Сблъсъкът на интереси помежду им предизвика и политическия конфликт в партията, която повече от две десетилетия се опитва да обслужва тези интереси в България - Движението за права и свободи.

1) Турция поддържа влиянието си върху българската политика чрез два свързани инструмента - мюсюлманското изповедание и ДПС. Колкото и Доган да се прави на “светски лъв”, именно той през годините гарантира влиянието на Турция върху Главно мюфтийство и се възползва от политическата агитация, осъществявана в българските джамии.

И няма никакви белези, че с “пиянската реч” от Сараите тази практика е приключила. Напротив - “триумвиратът” начело на ДПС може да бъде заподозрян в протурска и проислямска политика значително повече от Лютви Местан. От две години насам, Мустафа Карадайъ беше размахван като плашило с цел да бъде пазен “българският Ибрахим Ругова” - Местан. Представянето на Карадайъ за по-светски и по-отдалечен от Анкара политик е просто несериозно. Същото се отнася и за почетния гост на конгреса на партията на Ердоган Рушен Риза (който, по стечение на обстоятелствата, беше придружен там от близнака на Четин Казак, Метин…).

Между другото, поддържането на добри отношения с Турция и нейната роля за опазването на границата ни от мигранти бяха многократно изтъквани от премиера Борисов като основание за толерантност към ДПС на Местан. Което означава, че ролята на Движението като агент на турски интерес в България никога не е било тайна за службите ни.

2) Русия упражнява влиянието си, чрез доста по-широк набор от инструменти. Сред тях са традиционното политическо влияние в партиите от левицата (БСП и особено Георги Първанов, т.е. днес - АБВ), а по-късно и прякото инвестиране в “Атака” и Сидеров като чист проруски проект. Но руското влияние е най-вече медийно и икономическо. А за основен инструмент в това отношение, Кремъл използва Доган и Пеевски.

Традицията е силна още от времето на “Мултигруп”, премина през Библиотекарско-мулташката връзка, а днес медиите, свързани с ДПС и Пеевски, са основен проводник на пропаганда.

Следователно - “вътрешният конфликт” в ДПС е всъщност пряка последица от опита на Доган да слугува едновременно на поне двама господари и по този начин да упражнява огромен контрол върху вътрешната политика на България. Веднъж - чрез контрол върху гласовете на българите мюсюлмани, втори път - чрез финансиране от руските енергийни проекти и Пеевската медийна империя.

Провалът на Доган да е добре и с тъщата, и със свекървата, щеше да е почти забавен, ако не беше третото и ключово предизвикателство за националната ни сигурност:

3) Корупционната парализа на право-охранителните институции и службите ни за сигурност.

За днешна България, домогванията на Русия и Турция не би трябвало да са страшни. Ние сме пълноправен член на най-силния военно-политически пакт и на най-мощната икономическа общност в света. Разполагаме със защитата на най-добрите партньорски служби и най-здравата правна рамка за борба с корупцията и свобода на медиите. За нас опитите на г-н Доган да обслужи едновременно нелегитимен интерес на съюзника ни в НАТО - Турция и на традиционно влиятелната на Балканите Русия би трябвало да са малък риск. Той може лесно да бъде пресрещнат и от службите ни, и от прокуратурата ни, и от регулаторите - най-вече КЗК - които отговарят за свободна медийна среда и честни обществени поръчки.

Но реалността е друга. Освен нелегитимни руски и турски интереси, през годините Доган (първо чрез “Мултигруп”, а после чрез Пеевски) обслужва и ненаситната алчност на управляващите политици. И в резултат упражнява огромно влияние в службите, съдебната система, регулаторите.

През последните години, властта допусна в ръцете на Доган и Пеевски да се концентрира не само огромна медийна власт, но и контрол върху КЗК; Допусна не само четвъртата по големина банка в страната да бъде фалирана от ДПС със съдействието на БНБ, ДАНС и Прокуратурата, но и сега активите и да бъдат плячкосвани от същите среди. Нещо повече - ДПС да запази ключов контрол върху БНБ като гласува заедно с ГЕРБ подуправителите на банката… В “коалиция” с ДПС беше съхранена безконтролната роля на прокуратурата, подготвя се и нов, зависим от същите кръгове състав на КЗК.

Дълбоката корупция на институциите ни и проникването на мафията в тях, особено в службите за сигурност, правят България слаб и непълноценен партньор на ЕС и НАТО. Лишават ни от сигурността, която можем да получим.

Решението е едно: Нямаме избор между Русия с Доган и Турция с Местан. Не сме между Сцила и Харибда. Нашият избор е с Европа и САЩ, без Доган и Местан. А те да си решават проблемите с алкохола, свекървата и тъщата…"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.12 2015 в 07:17

Всички знаем че избора на Радан не е с Догон и Местан а с Корман! Няма нужда Радан да ни го припомня! А Корман е човек на Турция, и това се знае!

30.12 2015 в 20:58

Заби им го Радан явно надълбоко, не нож и не в гърба, като гледам какъв квич настава.

-

Не си 65, а 66. Като го е "забил" лайнан, защо на него викат рада дълбоката?!
ха-ха-хаххх.
лайнан е помия и ще оттече в канала догодина. Готов съм да се обзаложа.

30.12 2015 в 20:49

Този път анализа на Кънев ми харесва и отразява реалностите. Първата му реакция беше малко първосигнална: Местан -натовец, Доган-путиновец.

30.12 2015 в 20:06

Приятно ми е да наблюдавам пощръклели червенотиквеничковчета!


Заби им го Радан явно надълбоко, не нож и не в гърба, като гледам какъв квич настава.

30.12 2015 в 18:36

Хайде да видим колко време ще държат в медийното пространство тези медии Рапон дълбокото гърло.
Видя се че след като излезе от управлението на държавата,телевизите рязко спряха да го търсят.Да видим ОФФ,медиапул и Прокопиевите капои,колко време ще му постват фейсбука :))))

30.12 2015 в 17:33

Пълна откачалка е този Кънев...Само глупости говори, а злобата го съсипва отвсякъде!

30.12 2015 в 17:30

със заглавието съм напълно съгласен, със съдържанието уви...
радане, ти кога ще си решиш проблема с егото??? таваните на парламента не са чак толкова високи. може на следващите избори да "не вляа"?

30.12 2015 в 16:54

Бърборане, гледай си в твоята паница и се поучи от Тиквата, който в случая прави нещо много разумно - не се бърка в депесарските говна...А ти, Бърборане, изглежда не си научил още, че като хвърлиш камък в лайно неизбежно ще се оцапаш....

30.12 2015 в 16:33

----ЛиБОф-----

Седнала Радка
на Филип-чова патка,
Да си подруса
РЕФОРМАТА руса.

Оп-Са, Оп-Сa...

30.12 2015 в 16:08

написаното направо им го забива... вие знаете къде.