Кадиев: Събирането на приходите в хазната изостава с 613.1 млн. лв.

OFFNews 03 юни 2014 в 15:54 4009 9

Георги Кадиев

Приходите на централния бюджет изостават спрямо плана с 613,1 мн. лв. за периода януари-май. Изоставането се дължи както на приходите събирани от НАП, така и от митниците и е свързано със слабо изпълнение основно на ДДС и акцизи.

Това коментира в социалната мрежа червеният депутат и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. Коментарът му дойде само часове, след като настоящият финансов министър Петър Чобанов обясни, че изпълнението на бюджета върви по план. Според Кадиев изпълнението на разходите за първите четири месеца на година е в 31.7% от годишния план, което е в рамките на нормалното. 

"Растежът на разходите, обаче, постепенно се засилва в последните месеци и това също може да представлява риск за бюджета. В такива случаи обикновено е най-лесно да се съкратят инвестиционните разходи, издръжката и разходите за заплати. По-трудното е рязко подобряване на работата на НАП и Агенция "Митници". Очаквам да чуя министъра на финансите какви мерки ще предложи", написа кадиев в социалните мрежи.

Според него част от слабото изпълнение на приходите е свързано с по-голям възстановен ДДС. "По данни на НАП невъзстановеният ДДС е 190 млн. лв. към края на април или значително (119.5 млн. лв.) по-малко от същия период на миналата година. Неизпълнението се дължи на надценен план за приходи, вкл. надценен ефект от подобрена събираемост, който трябваше да е 300 млн. лв. за цялата година. Очакваният положителен ефект от обратното ДДС начисляване за зърнените култури може би също е бил надценен.

Ако остане същата тенденция, очакваното неизпълнение на приходите за годината ще е около 700-800 млн. лв. (без да броим приходите от ЕС фондове) и дефицитът ще е също толкова по-висок (до 2.7% от БВП при 1.8% планиран). Изпълнението на разходите за януари-април е 31.7% от годишния план, което е в рамките на нормалното", обясни Кадиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!