Quantcast

Кадиев: Събирането на приходите в хазната изостава с 613.1 млн. лв.

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2014 в 15:54 3458 9

Георги Кадиев

Приходите на централния бюджет изостават спрямо плана с 613,1 мн. лв. за периода януари-май. Изоставането се дължи както на приходите събирани от НАП, така и от митниците и е свързано със слабо изпълнение основно на ДДС и акцизи.

Това коментира в социалната мрежа червеният депутат и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. Коментарът му дойде само часове, след като настоящият финансов министър Петър Чобанов обясни, че изпълнението на бюджета върви по план. Според Кадиев изпълнението на разходите за първите четири месеца на година е в 31.7% от годишния план, което е в рамките на нормалното. 

"Растежът на разходите, обаче, постепенно се засилва в последните месеци и това също може да представлява риск за бюджета. В такива случаи обикновено е най-лесно да се съкратят инвестиционните разходи, издръжката и разходите за заплати. По-трудното е рязко подобряване на работата на НАП и Агенция "Митници". Очаквам да чуя министъра на финансите какви мерки ще предложи", написа кадиев в социалните мрежи.

Според него част от слабото изпълнение на приходите е свързано с по-голям възстановен ДДС. "По данни на НАП невъзстановеният ДДС е 190 млн. лв. към края на април или значително (119.5 млн. лв.) по-малко от същия период на миналата година. Неизпълнението се дължи на надценен план за приходи, вкл. надценен ефект от подобрена събираемост, който трябваше да е 300 млн. лв. за цялата година. Очакваният положителен ефект от обратното ДДС начисляване за зърнените култури може би също е бил надценен.

Ако остане същата тенденция, очакваното неизпълнение на приходите за годината ще е около 700-800 млн. лв. (без да броим приходите от ЕС фондове) и дефицитът ще е също толкова по-висок (до 2.7% от БВП при 1.8% планиран). Изпълнението на разходите за януари-април е 31.7% от годишния план, което е в рамките на нормалното", обясни Кадиев. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2014 в 17:21

Антон Кутев:

Eх, пък вие другарю Кадиев, с тез неудобни въпроси!
Ами, как ще подобри събираемостта!?
Разбира се, като 'ограничи контрабандата' и открие '250 хил. работни места' и спре рекета над бизнеса и т.н.!
Научете си 'опорните точки'!

03.06 2014 в 18:02

Абе Кадиев,Вашия министър Чобанов досега разправя при Ризова че всичко което казват от ГЕРБ е било лъжа за фалита,а по твоите думи работата не е наред.Ти сега гербаджия ли ще те правим?Щом си съгласен че ГЕРБ говорят вярно а Чобана лъже,значи скоро ще ти пращаме членската книжка за ГЕРБ!
А иначе при Ризова ЧОобана ни изкара че цъфтим и вържем,ама народа ПАК НЕРАЗБРАЛ!

03.06 2014 в 16:52

кадиев,полага ти се да се изказваш не като "тесен" специалист.Европа ни казва, за подреден път, толкова много и жизнено важни неща..удари си главата и в горния праг.ако си интелектуалната и алтернативоносеща "сламка " на БСП стани греда,излез на война,не мрънкай под сурдинка,колкото и да е опасно това, в тази КГБейска партия.тя е опасна повече за България,отколкото за себе си и някий трябва да го каже,да го изкрещи ,да започне да го променя..и то в един отчетлив Европейски контекст.

03.06 2014 в 16:40

... терликов бе да не ти прилошее... лапни едно валидолче...

... хахахахахахаха

03.06 2014 в 16:33

долу платените кадиеви орки по сандали!

смърт на шинелите из форумите!

за чисти и свети форуми без орки!
аха-ха-хаха-хахх-х-х-хххххх

03.06 2014 в 16:30

ейй-й-йй чекай че забраих бе

и кадиев и за него тирбушона отзад!

ши стане Ади-е-ееееев.

ши станите орк и ади-е-ееее.

ши съ каните един друг мама ти проста сандалска!

03.06 2014 в 16:29

о-о-ооооо Корк, как е?

жулиш ли минуси, а Корк?

АНАЛЕН КОРК

аха-ха-ха-хах-х-х-ххххх

03.06 2014 в 16:21

... къдиев имам само един въпрос: Колко ви е членската маса... та ми говорите от името на народа и сте тръгнали да правите анти-европейски преврат...

... 50 000... или много дадох?

... хахахахахахахаха

03.06 2014 в 16:15

Кадиев, ти си депутат. Стига писа в социалните мрежи, ами излез на парламентарната трибуна. Пътем мини през партийната централа.