Йовчев дава показания в следствието заради "Червей"

OFFNews 18 март 2015 в 09:44 3178 4

Йовчев дава показания в следствието заради

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев ще дава показания по случая "Червей", съобщава bTV. Министърът в кабинета на Пламен Орешарски е привикан на разпит в Столичното следствие.

След проверка на Бюрото за контрол на СРС, стана ясно, че по разработката е имало подслушване извън законно установения срок. СРС-та са прилагани в продължение на 300 дни, като освен подслушване е имало и физическо проследяване и прилагане на други специални способи на службите. 

Разрешителните за прилагане на СРС са разписани от семейната приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов Владимира Янева, която напусна ръководния си пост в СГС заради аферата. 

До момента не е ясно какви резултати са постигнати от тази операция и къде се намират източените данни от информационните масиви на МВР.

Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов вече бе обвинен от прокуратурата заради скандалната разработка „Червей”. 

Цветлин Йовчев определи като лъжа твърденията на депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов за това, че по разработката са подслушвани и следени протестиращи срещу правителството на Орешарски. Според обясненията му до момента, разработката е стартирала заради съмнения за нерегламентирано изнасяне на информация от масивите на МВР от служители на министерството. 

„Нека да бъдат направени всички възможни проверки, аз съм „за" това, но съм и „за" това, ако излезе, че това е поредната лъжа, тези, които разпространяват тази лъжа, да понесат своята отговорност", закани се бившият министър на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews