Иван Костов: Да се твърди, че и България е във война е опорка на Кремъл

OFFNews 07 октомври 2022 в 22:40 7283 14

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Костов

"Да се твърди, че и България е във война, е опорка на Кремъл", заяви бившият премиер Иван Костов за предаването "Панорама" на БНТ.

"Те казват: "Ние воюваме с целия Запад", където е и България, но Западът казва "не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения - Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но не воюват с Русия. В този смисъл всеки, който казва, че ние сме във война, в т.ч и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка", добавя той.

Междувременно по-рано през деня президентът Румен Радев обвини "Демократична България", че с предложението им за военна помощ за войната, тласкат България във войната.

Костов е на мнение, че по времето на Елцин "Русия беше тръгнала по пътя на демокрацията и беше нещо съвсем различно от възстановяването на неоимперската политика от Путин". 

"Тогава всички мислеха, че Русия необратимо ще влезе в глобалния свят, глобалното общество и ще се демократизира, което е дълбока заблуда на либеарлите. Русия не е константа, няма константи в политиката, нищо не е постоянно и безспорно. (...) Всъщност, ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява."

Бившият премиер коментира и отправената от Борисов покана за преговори към всички партии за формирането на правителство.

Борисов кани на преговори всички партии. Темите са войната, еврозона, инфлация, енергетика

"ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо - защото носят отговорност за решението, което взеха, когато свалиха предишното правителство, а защото носят отговорност за мира и войната. В името на това те не поемат персоналната, партийната отговорност и настояват, че отговорността трябва да се понесе от всички."

По думите му при нормална, консолидирана демокрация, това предложение е разумно.

"Отговорността, която носят партийните лидери, също е в няколко посоки - основната е към тези, които са ги избрали. След това има, разбира се, и други интереси и опции. Има интереса на цялата държава, на цялото общество, но зависи как ще бъде поставена задачата, за да я решат. Аз не мисля обаче, че ГЕРБ облекчават решението на другите, по-скоро мисля, че го провокират", добавя той.

До момента предложението отхвърлиха "Възраждане", БСП, "Продължаваме промяната", както и ДСБ, част от "Демократична България". Само лидерът на "Български възход" Стефан Янев изрази готовност за преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

15

Да_Ни

10.10 2022 в 19:09

Ах, обади се най-големия измамник.

-5489

14

Имаха армия украинците февруари - април, вече са само на западни доставки, защото тяхната я унищожиха. Останаха им само хора, но вече и те са на свършване като гледам колко полски, американски и френски наемници са пуснали напред.

-480

13

Октим

08.10 2022 в 19:15

... или вътрешно убеждение на малоумните баш роби, които са в състояние в името на Москва да предадат майките си и бащите си. А за съжаление в Б-я те са ПРЕмного!

1810

12

Maxim

08.10 2022 в 15:17

Вижте, как изглеждат недоразуменията, като Тулупа и Льотчика спрямо Ив. Костов. Ами те са като пуделчета спрямо него, единствено да се подмазват 1. на Путлер и после на ЕС но по-малко, друго не правят продажниците.

10298

10

AntiZ

08.10 2022 в 09:17

Главата на парламента в Крим, некой си Константинов рекъл, че пътното платно на моста било повредено от "украински вандали"! Хахахаха

10298

9

AntiZ

08.10 2022 в 09:14

Добро утро и прекрасна събота ви изпращат от кримския мост!
https://t.me/UkrainianWitness/5908?single

2550

8

alfakentavur

08.10 2022 в 05:14

Рашистките агенти във властта и тролчетата по форумите не си ли сверявате часовниците?
Резидентът Радев ни плаши, че ако дадем оръжие ще станем участници във войната.
Тука ми твърдите, че вече сме във война.
Последно?

2073

7

Johnny B Goode

07.10 2022 в 23:40

Ей, Пешко веднъж и ти да познаеш.
Прав си Украинската армия коато беше от типа "руска армия" замина и изгоря около 2014-та.
Сега там има Натовска Украинска армия и резултатите се виждат по остатъците от рашисткия башибозук.

10298

6

AntiZ

07.10 2022 в 23:25

Пернишката най-много да го докара до сточна гара, при нейните колежки травеститите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!