Радев нападна ДБ: С предложението за военна помощ тласкали България във войната

Йорданка Веселинова 07 октомври 2022 в 18:46 6979 25

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Румен Радев

"Изумително е, че на фона на икономическата и енергийната криза в цяла Европа "Демократична България" бърза да тласне страната във войната, още преди да е свикан парламент", заяви президентът Румен Радев по време на брифинг в Прага, където е на официално посещение.

"Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на обществото, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна", продължи той.

Изказването му е по повод решението на "Демократична България" да внесе проекторешение за военно-техническа помощ за Украйна още в първия работен ден на 48-ото НС.

ДБ иска военна помощ за Украйна още в първите дни на новия парламент

В становището си от 5 октомври ДБ разкритикуваха президента за позицията му, в която се акцентира, че той е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има подписано мирно споразумение с Русия. А позицията на Радев, изпратена от "Дондуков 2", се разминава с текста на декларацията, подписана от президентите на 12 държави от НАТО - там никъде не се посочва кога Украйна трябва да се присъедини към Алианса. Междувременно в сряда се проведе и протест под надслов  "ДА на Украйна - НЕ на Радев".

"Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация", написаха от ДБ.

Радев днес отговори на критиките и ги определи като "лъжи и манипулации":

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО. Това сега означава война НАТО-Русия. Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент ще работя против въвличането на страната във войната. Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на обществото чии интереси обслужват."

Държавният глава отново акцентира, че ще остави достатъчно време, за да се излъчи правителство. Той призова партиите да не забравят, че най-важен е българският национален интерес.

Радев защити енергийния си министър Росен Христов, който днес от ПП определиха като "много странен":

"Нека се обосноват. Той също има да каже доста странни неща за предишни правителства."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1587

25

Lyusien

08.10 2022 в 15:47

Аз знам, че в момента всеки трябва да внимава какво говори!
България е страдала много пъти от неразумни политици... Дано не се случва никога вече!

1016

23

Vela Pancheva

08.10 2022 в 09:02

Идиот мълоумен
Ако сега новото НС не го им ойчвах, Бг е загубена

4738

22

Того

08.10 2022 в 08:06

За този чвор не съм гласувал и няма да гласувам. Срам ме е от президента наш.

1220

21

хr4

07.10 2022 в 23:29

Дениславе, не е лошо да се информираш от специализирана литература, а не от съмнителни сайтове. Грипен е един прекрасен изтребител(по-точно беше), но ... за Швеция. Жокер-"военна доктрина".
ПП.Колко държави освен Израел имат на въоръжение Меркава и защо(нямат)?
ПП2. Грипен(за това за което е правен) не можем да си го позволим...

2805

20

Едър Вредител

07.10 2022 в 23:26

на фърчилкьов тьотя митрофаница му сяда еесовно на лицето с немитата двуцевка

3650

19

ImBlack

07.10 2022 в 22:39

РеZидента Радев май не е наясно, че инфлацията и икономическата криза са резултат на войната, която кремълското фашистко джудже започна. Джуджето започна не само война срещу Украйна, а срещу световния ред, срещу западната цивилизация, от която сме част! Ние сме във война, колкото и да не ни се иска! Хакерските атаки срещу държавни институции, пропагандата с фалшиви новини, саботирането на правителството на ПП, спирането на газа, всичко това е резултат от пряка руска агресия срещу нас!
Зеления чорап се опитва да ни убеди, че като си свалим гащите и се наведе на евразийска фашистка кочина ще ни се размине. Няма такова нещо! Колкото 1944-та ни се размина болшевишката диктатура, толкова и сега ще ни се размине, ако не помогнем евразийските фашистки свине да бъдат смазани сега!

12315

17

denislav

07.10 2022 в 21:52

Значи, само да вметна - нека разграничаваме нещата.
Грипена чисто технически по нищо не отстъпва на F-16
Ето: https://aviatia.net/gripen-vs-f-16/
За нашите условия и платежоспособност може би дори е по-добрия вариант.
Машината си е съвсем нард и не е виновна за нищо.
Защо решихме да купим F-16 е една друга тема...
И много се съмнявам, че е било само на база технически х-ки, ако ме разбирате.
А че тоя тъп фатмак е срам за страната - подкрепям на 300%.
Няма ли някаква законова процедура, по която да бъде отстранен поради неадекватност и невъзможност да изпълнява задълженията си бе?
Толкова безсмислен човек на такъв пост е абсурд дори и за нашата територия, на която критериите за нормалност по начало са мого размити.

 
X

Подкастът на OFFNews