Юнкер написа писмо до Борисов как са спасени бежанците в Турция

OFFNews 15 октомври 2016 в 12:07 10182 9

Премиерът Бойко Борисов получи вчера писмо от председателя на Европейската комисия, с което Жан-Клод Юнкер го информира за резултатите от работата на Комисията за осигуряване на препитанието и за създаване на нормални условия за живот на бежанците в Турция. Тези дейности се финансират по Инструмента за бежанците в Турция, създаден с 2 млрд. евро от бюджетите на държавите-членки и 1 млрд. евро от бюджета на ЕС.

Писмото: 

Дейностите по Инструмента бързо достигнаха „крейсерска скорост” и в последните седмици доведоха до няколко значителни пробива в неговото изпълнение. Сумата на средствата, отпуснати по Инструмента, понастоящем е над 2,2 милиарда евро, като 1,2 милиарда евро вече са предоставени посредством конкретни договори. От предоставената сума 467 милиона евро са преведени на партньорите-изпълнители.

Остатъкът ще се изплаща постепенно в хода на изпълнението на проектите. От решаващо значение е това, финансовите средства от Инструмента (включително и средствата от вашия бюджет) променят реално и осезаемо живота на над три милиона бежанци, приети от Турция. 

Към предоставените от Комисията през пролетта 150 млн. евро по договори по линия на Инструмента за проекти в непосредствена подкрепа на здравеопазването, образованието, изхранването и защитата на бежанците, през лятото по договори за защита, здравеопазване и подготовка за по-студените месеци на годината, са отпуснати още 74 млн. евро.


В края на септември е въведена Мрежата за социална закрила при извънредни обстоятелства, по която си партнират Комисията, Турският Червен полумесец и турското правителство. По думите на Юнкер, това не е само най-голямата програма за хуманитарна помощ на ЕС в цялото му съществуване, а е една от най-новаторските програми от този вид.

Чрез нея и с 348 млн. евро от Инструмента, един милион от най-уязвимите бежанци в Турция ще получат дебитна карта, по която ще получават ежемесечен паричен превод. Средствата ще им помогнат да покрият основни нужди като храна или квартира, както и да изпратят децата си на училище.

При създаването на Мрежата за социална закрила основните грижи на Еврокомисията бяха нейната ефективност и рентабилност. Най-малко 85% от средствата за тази схема ще бъдат приведени директно на самите бежанци, а останалата част ще послужи за изграждането на системата, за регулиране на подбора на отговарящи на условията за такова подпомагане и за осигуряване на мониторинг на процеса. Много от бежанците в Турция са уязвими и живеят в условия на крайна бедност, така че аз нямам съмнение, че Мрежата за социална закрила ще промени значително техния живот.


Председателят на ЕК информира българския премиер, че на 27 септември с турското правителство са подписани два договора в областта на образованието и здравеопазването. С осигуреното чрез тях безвъзмездно финансиране на обща стойност 600 млн. евро се създава възможност половин милион сирийски деца да ходят редовно на училище, на около 2 милиона души се осигурява достъп до първично здравеопазване чрез създаването на над 500 здравни пункта, а над 1 милион бежанци ще могат да посещават кабинети психично здраве и рехабилитация. Ще бъдат предоставени и медицински услуги, свързани със семейното планиране и профилактиката на заразни болести. Ще се подпомогне наемането и обучението на здравни работници. 

„Еврокомисията ще продължи да разгръща по-нататъшни проекти по линия на Инструмента през идващите месеци.

Към настоящия момент може обективно да се каже, че Инструментът е напълно в действие и помага на бежанците.

Така Евросъюзът осъществява един от ключовите елементи в Споразумението между ЕС и Турция от март 2016 година“, посочва в писмото си до министър-председателя Бойко Борисов председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

7

Новак

15.10 2016 в 15:22

Професоре, след като във властта са Сульо и Пульо, защо другите такива да не си позволяват нападки? Не че преди във властта нямаше Сульо и Пульо де.
Или ти е е вече домъчняло за Белене и Скравена?

20699

5

Новак

15.10 2016 в 13:43

А писмото с колко сърчица завършва?
И значи ли, че поради това онези 160 млн. малко ще позакъснеят?
Или с писмото защитава тезата да отпаднат визите за Турция?

9918

4

Пешо

15.10 2016 в 13:17

Като им сложат един банкомат с 90% такса за теглените пари и ще видиш ти едно намаляване на възможностите ...