Имам постижения и самочувствие. Обсъждам с хора, които уважавам. Ако президентът иска, ще обсъждам и с него

Край на 9% ДДС за ресторантьорите - прогнозира премиерът. Според него коледните и великденските добавки за пенсионерите са грешка. Скептичен е за Божков - политик

OFFNews 10 септември 2023 в 12:59 6622 2

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Николай Денков

Наводненията в Царево и реакцията на властта, напрежението в отношенията с президента и искането за импийчмънт, заплатите и пенсиите, националният презник, "сглобката" с ГЕРБ, срещата в манастира, Шенген и Васил Божков - всичко това попадна в полезрението на министър-председателя Николай Денков, който отговаряше на въпроси по тези теми в интервю за Нова тв днес.

Какво е виждането му по тях?

Наводнението в Царево

Премиерът писа висока оценка на реакцията на държавата след случилото се:

"Оценките трябва да ги дават хората, когато става дума за политици. Но по отношение на бързина на реакцията, координация между институциите, помагане на хората, които трябваше веднага да бъдат изведени от опасните места, хората от социална политика, които тръгнаха да обикалят по къщите - всичко това действително стана по най-добрия възможен начин в тази трудна ситуация. Така че там оценката е висока".

Превенцията обаче е областта, която ни "куца":

"По отношение на всичко останало - как беше подготвена държавата, превенцията, сега това, което виждаме в Карлово, какво правим, след като мине събитието - виждам, че там има много големи проблеми. Това е по което искам да работим през следващите седмици.

...

Имаме системни проблеми и те са два. Единият е превенцията. ... Вторият системен проблем - както е в Карлово - когато бъдат прехвърлени пари към общините, там има над 10 млн. лева, и хората казват: "Ами то не се решават проблемите". Предполагам, че трябва държавата да работи заедно с общините, да ги контролира, да ускорява там, където трябва да предостави допълнителна техника.

Скъсана е нишката между това какво може да се направи и какво се прави".

"Бедствия е имало, има и пак ще има - предупреди премиерът. С климатичните промени ще стават по-чести и по-големи. Не мога да ви гарантирам, че няма да има порои, не мога да гарантирам, че няма да има жертви. Това, което можем да гарантираме, е че сме се подготвили най-добре на базата на наличната информация. Когато дойде бедствието, да имаме минимален брой щети, каквито и да са."

Заплати и пенсии

Догодина пенсиите ще бъдат актуализирани по швейцарското правило, каза акад. Денков и напомни за проекта на МС за минималната заплата - тече обществено обсъждане, след което ще бъде гласуван новият ѝ размер от 933 лева.

Според Денков даването на добавки на пенсионерите за Коледа и Великден е "грешна позиция":

"Правилната позиция е пенсионерите да си получават парите в хода на годината. Нали разбирате, че тези добавки, които се дават за Коледа, за Великден, това са всъщност спестени пари, които не са дадени предварително, за да можем да си пишем един политически актив.

Нека да обсъдим. Това ще зависи от изпълнението на бюджета за 23-та година".

Парите в държавната администрация

Премиерът коментира и брожението в средите на администрацията заради сериозните разлики в заплащането в едни и други ведомства:

"Там основният проблем е свързан с неравенствата в различни институции. С основание някои казват: "Ние през годините сме изостанали спрямо другите", (защото) няма ясна обосновка. Който министър по-добре е лобирал, там заплатите са по-високи.

Разбира се, трябва да отчитаме, че някои администрации са по-натоварени, с по-тежки отговорности, така че до 15 септември събираме информация от всички администрации и техните поделения и когато цялата картина е ясна, ще внесем бюджет, който максимално ще се опита в рамките на възможностите да балансира тези дисбаланси.

Тези, които са с най-ниски заплати, с основание могат да очакват повишение".

Край на 9% ДДС за ресторантьорите

Попитан дали ще се запази 9-процентният данък добавена стойност (ДДС) за ресторантите от времето на пандемията, министър-председателят отрече с: "Не виждам никаква причина за това. Ресторантьорският бизнес в момента е във възходящ тренд, имаме повишение на броя на туристите, така че отново това решение предстои, но не виждам основание да остане".

Президентът

Любопитство събуди и снимката, показала президент и премиер да си говорят по време на Мача на надеждата - в разрез с общото впечатление за конфликт и, едва ли не, непоносимост помежду им. Попитан какво са обсъждали, Денков отговори:

"На Мача на надеждата с президента си говорихме за проблеми, които трябва да решаваме заедно. Винаги съм смятал, че трябва да обсъждаме и решаваме тези проблеми. Когато се говори за "престрелки", това не е коректно представяне на ситуацията. Имаше дълги месеци залпове от едната страна към другата. Надявам се този период да е приключил и оттук нататък да си говорим, независимо от това какъв е форматът, защото имаме какво да правим заедно.

Има доста теми, по които можем да работим заедно с президента. Примерно той многократно каза, че е за проевропейско развитие, че трябва да се интегрираме в европейски институции. Чудесно! И аз това искам. Това ни е основна цел, но това трябва да става с конкретни действия. Но в момента, в който внесеш бюджет с 6,4% дефицит, ти моментално изпращаш държавата извън орбитата на еврозоната например. Едно са политическите декларации, друго е какви са действията. Надявам се, че сме преминали към конкретни действия, по които можем да работим заедно".

По повод резервираното, дори враждебно на моменти поведение на Румен Радев, който дори не се ръкува с него и го загърби при връчването на мандата, академикът декларира - "отдавна съм оставил егото настрани":

"Отдавна, влизайки с политиката, съм си оставил егото настрани. Няма какво да прощавам. Ние действително имаме да вършим работа заедно и това е важно за мен. Нищо друго не ме интересува. Нямам ментори, няма кой да ми шепне в ухото. Аз действително съм човек на тези години, с моите си постижения, имам си самочувствие, имам си хора, които уважавам, с тях обсъждам и с тези хора ще решаваме какво да правим заедно, защото никой не е безгрешен. Трябва да има обсъждане. Ще се радвам да обсъждам и с него, но, разбира се, решенията всеки трябва да си ги взема на база отговорностите, които носи".

Националният празник - Трети март или 24 май

"Ако се тръгне референдум, нека да има достатъчно време да се чуят аргументите в едната и другата посока - съветва Денков. - Начинът, по който защитниците на 3-ти март представят ситуацията, изобщо не съответства на истината. Трети март има много спорни моменти, които не се казват. Ако искаме да правим референдум, резултатът трябва да бъде на базата на информирана дискусия, така че всеки да знае.

...

Никой не оспорва ролята на 3-ти март, никой не е казал, че трябва да се промени начинът, по който той се празнува - с всичките зари, излизания на Шипка, всичко това ще си остане. въпросът е ние с какво искаме да асоциираме нашата нация, нашата държава и нашето бъдеще. Това прави разликата в нашето бъдеще".

Импийчмънт за Радев?

Държавният глава е дал повод за такова искане за предсрочното му отстраняване, смята Денков, но според него сега не е моментът за това:

"Всяка такава процедура ще отнеме изключително много обществена енергия, напрежение, ще ни отклони от задачите, които имаме да решаваме. В момента смятам, че това по-скоро би попречило.

От друга страна, президентът неколкократно излиза извън правомощията, които му дава Конституцията, така че той е дал основания за това. Но смятам, че това по-скоро би пречило сега, отколкото да помогне.

Среща в манастира

Премиерът изясни, че не е говорил с Кирил Петков за срещата в манастира, ролята на баща му и на убития Алексей Петров.

"Не сме провели този разговор. Имаме доста по-важни неща да говорим с него. ... Причината, поради която казвам, че не ме вълнува, е защото Алексей Петров не е навигирал съставянето на правителството. Аз участвах в съставянето му от първия ден до днес, така че знам как е съставено това правителство. Алексей Петров няма никакво отношение към съставянето на правителството.

Аз не съм участвал в тази среща. Не ме интересува. Това за мен е абсолютен детайл. Знам как правихме законодателна програма, знам как правихме управленска програма, знам как съставихме правителството. Алексей Петров го нямаше там нито телом, нито духом. Това не е моя работа. Питайте хората, за които се твърди, че са участвали там", каза Денков, а попитан за бащата на Петков отвърна:

"С него съм се виждал инцидентно по протести. Не се консултирам с него, той не ми казва: "Това трябва да направиш".

Коалиция ли е коалицията?

На въпрос кога участниците в правителството ще могат да се нарекат "коалиция", Денков отвърна, че първо трябва да се изгради доверие, което не става от днес за утре:

"Първо, да се изгради доверие, че може да се работи дългосрочно по приоритетите, които са важни. Доверието се изгражда. То не се явява като "днес няма, утре има". То не работи така. Има някакви първи стъпки на съвместни действия, но докато не свършим основните задачи, които имаме,... тази сесия до Нова година е достатъчна, за да видим можем ли да свършим работа и да се изгради доверие. Ако успеем да приемем законите в НС, ако успеем да променим Конституцията по начина, по който е замислено, след това бих могъл да кажа, че има доверие. Но преди да стане това винаги има умерен оптимизъм, че това може да се случи.

Вторият начин да има коалиция - това вече е формалният начин, е да има някакъв документ и той да се подпише и той да бъде подробно коалиционно споразумение".

Като проблем в Конституцията той посочи рамките, зададени от нея, за сформиране на коалиционни управления:

"Имаме проблем в нашата Конституция, защото тези седемдневни срокове не позволяват да се състави истинска коалиция. В други държави това се прави за месеци, понякога - мисля Естония беше - близо две години, в които внимателно да се обсъдят всички спорни проблеми, да се изготви документ, който е няколкостотин страници, ето това е коалиция с коалиционно споразумение.

Ще плати ли цена ПП заради "сглобката" с ГЕРБ?

"Със сигурност ПП ще плати цена, но въпросът е какво можем да направим за България. Каква е алтернативата? Дали ние трябва да продължаваме да бъдем в безвремието, в което никое служебно правителство не иска да извади горещия картоф с териториалните планове, да седне на една маса със синдикатите, да отиде при хората по регионите и да им каже: "Вижте, това е изборът: или заедно решаваме какво правим с тези териториални планове и получаваме средства като държава, които ще влязат във вашите региони, 1,4 млрд. лева, или продължаваме да живеем в безвремие, тези пари ги няма, оправяйте се както искате."

Ще успеем ли до октомври за Шенген?

"Не мога да гарантирам. Ако си изпълним законодателната програма, ако приемем решенията, които са предвидени до средата на октомври, няма да има нито един аргумент по същество, който другите държави да могат да използват срещу България. Защото в момента имат такива аргументи. Трябва да сме сигурни, че когато няма такива аргументи, ще бъдем много силни в преговорите.

Нашият проблем днес е, че предстоят избори и в Нидерландия, и в Австрия и това прави темите много чувствителна. И в двете държави темата "мигранти" е много чувствителна. Ако не е октомври, би могло да е през декември, така че не бива да се отпускаме по никакъв начин. Декември ще има съвет, председателстван от испанското правителство, така че ние имаме какво да направим тази година. Но когато не сме си свършили работата, ние сме слаби в тези преговори.

Васил Божков

Попитан за върналия се от Дубай подсъдим с 19 обвинения хазартен бос, дал вчера пресконференция от дома си, където е под домашен арест, Николай Денков изрази скептицизъм относно намеренията му за намеса в българската политика:

"Очевидно той си търси някаква реализация в България. За политическа аз не мога да си представя как човек подсъдим, с присъди, който няколко пъти е казвал "Аз съм давал подкупи системно години наред", да очакваме, че ще има политическа кариера. Вижда ми се много странно, но опитвайки се да я направи, той може да говори каквото си иска".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

10.09 2023 в 20:18

'... , който няколко пъти е казвал "Аз съм давал подкупи системно години наред", да очакваме, че ще има политическа кариера?

А онзи ,банкянският дето е взимал системно подкупи години наред, защо има "блестяща" политическа кариера? Е, не е обвиняем, но всички знаем защо?

2550

1

alfakentavur

10.09 2023 в 13:57

С Резидента разумно може да се обсъждат само две неща:
1. Чемодан -> вокзал -> Масква
2. Оставка и понасяне на отговорност за национално предателство. С цялата строгост на закона.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика