Ясен Тодоров и Димитър Узунов от ВСС в аферата "Янева"(нов запис)

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2015 в 08:52 8894 9

Ясен Тодоров

Поредните записи от разговори между бившия председател на СГС Владимира Янева, колежката й Румяна Ченалова и неидентифициран мъж разкриват тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, както и влияние върху него от изпълнителната власт. 

Записите, публикувани в интернет платформата "Болканлийкс" и цитирани от сайта "Бивол", показват, че председателят на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, който обяви, че ще проверяват изтеклите записи, лично е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана" за "Червей". 

От тях става ясно и, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов на 12 февруари, когато той е в Брюксел. Три минути по-късно с Янева се свързал Димитър Узунов от ВСС, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на Съвета от Яне Янев. 

„Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.

„Човекът от Брюксел“, който е правил подобно изявление на 12 февруари пред медиите е Бойко Борисов. Тогава той каза:

„Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.“

Малко след разговора с Узунов по Viber, все още титулярната шефка на СГС получила съобщение от неизвестен абонат отново във Viber. „Да не забравяме, че Сандански е най-топлия град в България и ако Митко каже, може да се разходим в парка“.

Янева убедено разяснява на Ченалова, че „няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. „Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова.

Гаранциите от „човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от „Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов. 

Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на 17 февруари. 

Гаранциите дадени от Борисов обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е „опраскана“.

„Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата, са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.“ – тюхка се Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов.

„Да не би това да е игра на главния прокурор“, издига хипотеза Ченалова. „Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?“ Непознатия мъж от записа я подкрепя – „Я се замисли малко?“. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров, ако е имало такава. 

Записът: 

Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам.

И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000.
Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: „Имаш ли Вайбър?“ Викам: „Имам Вайбър“.
А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.
Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“.
Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“
Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.

РЧ: Да, да, да, да…

ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.
Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: „Влади, трябва да се видим“.
Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“.

РЧ: Да.

Владимира Янева: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера.
Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек?

Мъж: Да

ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва?
Тва за мене е необяснимо.

РЧ: Да не би главния… сам да си?

ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета.

Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.

РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор?

Мъж: А може би… я се замисли малко.

РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?

Мъж: Даа.

ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш.

РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш.

ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2015 в 13:47

Аз момчета съм готов за протест само в организацията не ме бива. Бойко, Цацаров, Цветанов, Местан, Пеевски, Доган, Сидеров, Станишеф, Горанов, Симеон - всички тези са за затвора доживот за народно предателство, а вместо това ни управляват с подмяна на вота и медийни интриги за занимавка.

12.11 2015 в 13:58

@sin.............ПРАВ СИ НА 1 000 000 000%.......ама няма да се случи и това е ТРАГЕДИЯ......виж какво става днес в Гърция само...а тук.......ДЪЛБОКА КОМА.........темата на държавата е ..Волен....казани за ракия....виж само няма кой вече 5 ден да каже на кой са багерите на Витоша........и на никой не му дреме...ТОТАЛНА ДЕБИЛЩИНА....ИСКАМ БОЧКО ДА ОБЯВИ “ШИШИ“ ЗА кандидат ПРЕЦЕДЕНТ...:))))))))))))))

12.11 2015 в 12:05

Сега трябва да излезем на улицата, поне 200,000, и да не се примберем, докато всички тези участници, вкл. ББ или най-вече той и т.нар. Главен Прокурор не бъдат изметени. Така поне биха направили в Германия, Австрия, Румъния и дори Сърбия. Защото това касае всички ни съвсем директно - това е т.нар. Право, което решава нашите съдби.

12.11 2015 в 10:30

Това е водеща причина да сме така затънали псевдо Държава, собственост на мафиотски картели. Пълна,задкулисна, престъпна и не досегаема обвързаност и корупция.
Цялата спомената паплач,упомената в статията е за дълго лечение в затвора.

12.11 2015 в 10:15

В Брюксел времето трайно се влоши. Синоптиците предвещават бурята да застигне София. Разходките на харизматичното слънце в парка свършиха. Поздрав, О. Прас

12.11 2015 в 09:45

Ми не ставаме, това е...... Не знам какво трябва да се случи, за да си мръднем гъзовете. Румънците ни сложиха в малкото си джобче!

12.11 2015 в 09:44

всичките сте за затвора - даже и направо за бесилото - съдии-мъдии, министър-председатели, лайна. не познавам съдия, нито полицай, който да си върши работата съвестно - само далавери са им в главата - от кой престъпник/подсъдим колко да вземем.
Бойко казваше и за Божидар Нанев, че му стои зад гърба, а после го натакова зад гърба

12.11 2015 в 09:36

А случайно на човека от Брюксел да е правена корекция на заешката усмивка?

12.11 2015 в 09:33

Не ябълки, а тикви и все гнили.
 
X