И вторият опит се провали. 'Продължаваме промяната' връща мандата

Народното събрание отхвърли проектодекларацията на ПП без дебат

Йорданка Веселинова 06 януари 2023 в 11:37 5289 5

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Николай Денков

И вторият опит за редовен кабинет се провали. Парламентът отхвърли проектодекларацията на "Продължаваме промяната" за приоритетите и работата на НС през 2023 г. Номинираният за премиер акад. Николай Денков ще върне втория проучвателен мандат в понеделник.

Без дебат в пленарната зала текстовете паднаха с 84 гласа "против" (ГЕРБ-СДС, Възраждане), 30 "въздържал се" (БСП, ДПС и БВ) и 63 "за" (ПП и ДБ).

След гласуването Николай Денков заяви, че има два начина, за да се събере парламентарно мнозинство - да потърси обединение на базата на приоритети, или чрез раздаването на министерски постове. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от групата на ПП. В процедура по начина на водене Жечо Станков поиска промяна в правилника на НС и в него да се заложи, че към всяка декларация трябва да има мотиви, за да има основание за дебат в зала. Той добави, че декларацията на ПП е "без гръбнак". Съпартиецът му Тома Биков пък заяви, че не е нужно пленарното време да се губи с тези текстове. Той призова ПП да върне мандата.

"Не е работа на втората политическа сила да управлява. Ролята ѝ е да бъде конструктивна опозиция", заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Той добави, че на тях им се е наложило да предлагат управленска програма заради неспособността на ГЕРБ да състави кабинет.

Декларацията бе отхвърлена и от две парламентарни комисии, като така депутатите направиха първата стъпка към третия мандат.

Стъпка към третия мандат: Комисията за контрол над службите отхвърли декларацията на ПП

Декларацията на "Продължаваме промяната" се превърна в условие за предлагането на състав на кабинет. Акад. Николай Денков неведнъж е заявявал, че ако текстовете бъдат отхвърлени, то ПП ще върнат мандата неизпълнен.

Преди два дни председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров каза, че се работи върху състава на кабинета. Вчера съпредседателят на партията Асен Василев обяви, че отново ще бъде номиниран за финансов министър.

ПП работи върху състава на кабинет, който е малко вероятно да стигне дори до зала

Предстои парламентарната рулетка отново да се завърти. Третият мандат се връчва на парламентарна група, избрана от президента. До момента той го връчваше на БСП, но отношенията с левицата се обтегнаха след размяна на взаимни обвинения. Радев дори обвини Нинова, че три пъти ѝ връчва мандат, а тя три пъти се проваля. В края на миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще има шанс за кабинет, но ако третият мандат отиде в ДБ. Тази хипотеза е малко вероятна, тъй като Радев нарече формацията "войнолюбци" заради позицията ѝ за Украйна. Към момента най-вероятно е трети мандат да получи най-малката формация в 48-ото НС - "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Третият мандат: От ДПС искат програма, от ГЕРБ са склонни да останат без министри

Още преди да се потвърди провалът на втория мандат, парламентарните групи заговориха за формулите за реализирането на третия мандат. От ДПС са на мнение, че решение на политическата криза трябва да се намери с третия мандат и поискаха управленска програма. От ГЕРБ-СДС пък виждат шанс за третия мандат, ако такъв получи ДБ. Партията на Бойко Борисов дори изрази готовност да се откаже от министерски постове. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също вижда възможност за редовен кабинет с третия опит, но тя постави и няколко условия за подкрепа на правителство с третия мандат - да не се изпращат оръжия за Украйна и на територията на страната да не се допускат украински военни. От БВ настояват за отговорно поведение, докато "Възраждане" повтаря тезата си за "мъртвородения" парламент и настоява за нови избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

5

Дедо МразИ

06.01 2023 в 15:16

Подмяната на боклука при мадуровките, новия морал и почтеността на мома парапетлийка

22548

4

dolivo

06.01 2023 в 13:30

българският крепостен селянин, макар и леко по еманципиран от руския, се държи по същия начин.

а за 3ти мандат, Герб търгуват за локалната власт... или ново избори с хартийки

345

3

Джендо Джедев

06.01 2023 в 12:49

Очертават се нови избори и още няколко годинки Баце да шибка с 200 отъпелия Ганьо. Как беше там, "Аз съм прост и вие сте прости...". :D

5827

1

pisnamiotmutri

06.01 2023 в 11:51

В парламента 5 партии са доказано зависими от Русия. Какъв кабинет с тях по време на война очакваме? Народът спи зимен сън и вкарва в парламента руски слуги да го пуцат отзад с 200. Не става въпрос за търпеливост, а за дебилизъм. Вече предават от поколение на поколение.