''Борисов почва с кьорфишеци и уйдурми - ще номинира премиери от други партии при невръчен трети мандат''

Ако ДБ получи третия мандат, ще последва примера на ПП и ще търси съгласие от всички по обща декларация, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов

Ружа Райчева 09 януари 2023 в 10:50 5781 5

Христо Иванов в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Иванов в парламента

Борисов почва с кьорфишеци и уйдурми, ще номинира премиери от други партии при невръчен трети мандат. Сами разбирате, че това е просто опит да измести темата. Има един много прост въпрос - готова ли е българската политическа класа да премине към съществуване без договорки и коалиции, но да върви към ограничаване на руското влияние и корупцията. И днес това ще го проверим в Пловдив.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, който ще присъства на днешното заседание на пловдивския общински съвет, където ще се взима решение за съдбата на Пловдивския панаир. Липсата на кворум не позволи на извънредната сесия да започне, за да реши как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството "Пълдин Туринвест". Това е втори опит, след като на 3 януари на първата извънредна сесия по темата отново нямаше кворум.

Вчера, още преди ПП да върнат втория мандат, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Христо Иванов да покани на разговори ГЕРБ за третия мандат и обяви, че би подкрепил лидера на парламентарната група на ДБ за премиер. Днес Христо Иванов коментира, че трябва да се следва примерът на първите два мандатоносителя и че правилната формула, на която трябва да стъпи този, който получи третия мандат, е търсене на подкрепа на база на програмни приоритети без коалиции и договорки.

"Ако мандатът бъде връчен на ДБ, ще последваме примера на ПП, които изработиха програмен документ, организираха срещи и го внесоха в зала, за да търсят подкрепа от всички. Ние отдавна сме заявили, че бихме пристъпили към подкрепа или реализация на кабинет само при много ясен ангажимент за конституционна реформа на прокуратурата, борба с корупцията и ограничаване на руското влияние", каза Христо Иванов.

Той призова за сериозно отношение и подчерта, че е ясно, че който и да получи третия мандат, ще трябва да стъпи на формулата, която се формира в рамките на първите два. "Изобщо не говорим за коалиция, участие на министри и на лидери в кабинета, за да не се превръща в арена на противопоставяне, ако изобщо има шанс да се случи", каза още съпредседателят на ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

4

ImBlack

09.01 2023 в 12:51

@Krasimir T.Georgiev
В сравне с Г-н Иван Костов, Г-н Христо Иванов говори много семпло и прямо. Ако не го разбирате, то причината не е в него!
Та напънете си малко "сивото", опитайте да осмислите какво казва, дори в случай, че това Ви е несвойствено.

4738

2

Того

09.01 2023 в 12:17

Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, Банкянската Бриджит Бардо.

5827

1

pisnamiotmutri

09.01 2023 в 11:03

Нека припомня, че наскоро ГЕРБ не подкрепиха закона за защита на свидетелите. Това мисля казва достатъчно.