Христо Иванов: Конституционно мнозинство преди съставянето на правителство

OFFNews 26 март 2023 в 14:29 4801 2

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Иванов

Възможно е 49-ото Народно събрание да започне със съставяне на конституционно мнозинство още преди намирането на подкрепа за правителство. Тази хипотеза изказа по “Неделя 150” на БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големия фактор за преодоляване на разделенията. Защото ако можем да извадим разделенията пред скоби и да кажем на хората достатъчно рано в живота на следващото Народно събрание - ето, готови сме да мръднем този камък - конституционните промени, това ще даде достатъчно причини хората все пак да приемат, че ще трябва и по други теми да има взаимодействия. Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети, не говоря за консумация на властта порции по порции”, каза Иванов.

Лидерът на “Да, България” изтъкна, че без радикална реформа на прокуратурата никакви други промени у нас не могат реално да стартират, нито България да изчисти имиджа си на страна, превърнала в нарицателно за корупция. Заради него чуждите инвеститори не искат да идват у нас и дори Сърбия започва да ни изпреварва.

Като предпоставки да се формира конституционно мнозинство Иванов изтъкна това, че дори ГЕРБ и ДПС вече дават сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата. И напомни, че ДПС вече анонсираха собствен проект за конституционна промяна, а в обявеният преди близо 3 години проект за конституционни промени на ГЕРБ дори предвиждаше разделянето на Висшия съдебен съвет на две.

Съпредседателят на ДБ очаква “Продължаваме промяната - Демократична България” да затвърди първата си електорална позиция, която ѝ отреждат социологическите проучвания, но призова избирателите решително да увеличат преднината на обединението. “Искаме да получим първия мандат, защото имаме сериозното намерение да излъчим управление, колкото и трудно да би било това. Ако си останете вкъщи, само ще задълбочите хаоса”, предупреди Иванов.

Той за пореден път разви тезата си, че политическата криза не само може да бъде преодоляна, но и че с това се откриват много възможности пред страната. И предложи да си представим една съвсем различна България след 2 години: След като е извършена съдебна реформа с конституционни промени, страната ни е влязла в Шенген, бизнес климатът е значително подобрен, навлезли са сериозни чужди инвестиции, административното бреме над бизнеса е намалено със 70% с въвеждането на електронното управление. Структурните фондове на ЕС се усвояват ефективно и ритмично, като голяма част от тях се насочва към Северна България, започнала е трансформация на енергетиката, която се превръща в сериозен източник на икономически растеж. Влезли сме в еврозоната, което осигурява по-евтин финансов ресурс за икономиката. Попълнили сме състава на всички регулатори и Комисията за защита на конкуренцията е излязла от състоянието на будна кома, в което е държана от десетилетия. “Всичко това ще се усети по джоба от всеки. Всичко това са ниско растящи плодове - протягаш ръка и откъсваш. В края на такъв 2-годишен период България може да привлича неподозирано количество чужди инвестиции, които да разкриват добри работни места. Затова ще инвестираме сериозно в образование и преквалификация”, каза Иванов.

Като ключовата предпоставка за разклатените финанси на държавата той посочи е липсата на стабилно управление, което да поеме отговорност за стягане на финансовата рамка. “Едно правителство, което поеме отговорност, ще може по-добре да събира приходи. Това правителство ще оптимизира публичните разходи. Много играчи на терена от частния и сивия сектор ще започнат да си опичат акъла”, каза Иванов. По думите му, “Демократична България” казва “да” на социалните мерки, но настоява те да са много внимателно прецизирани към действително нуждаещите се от подкрепа. “Няма нужда да казваме безплатни учебници за всички - моите деца нямат нужда от такива, но тези пари трябва да отидат за други деца, които например имат нужда от дрехи”, каза Иванов.

Като сериозна опасност за вота съпредседателят на ДБ определи не само купуването на гласове, но и хаосът, който се създава с връщането на хартиената бюлетина, защото той може да демотивира избирателя. Христо Иванов призова гражданите да излязат на 2 април да гласуват, за да излезем от политическата криза и да тръгнем напред.

Във връзка със зачестилите интерпретации около потенциалните мнозинства в следващия парламент, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ заявяваме ясно, че няма да има коалиция с ГЕРБ. Ще предложим правителство с програмата на коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Нашето обединение ще предложи работещ кабинет с ясни политики, 4-годишна програма за управление и конкретни стъпки към нормален европейски живот. България няма нужда от повече избори, има нужда от редовно правителство, което може да носи политическа отговорност. Спасител няма, зависи от всички нас. Припомняме, че когато българските граждани излязоха да гласуват през 2021 година и дадоха мандата на Продължаваме Промяната, редовно правителство имаше. Гласуването на 2 април ще определи посоката, в която ще се движи България - обратно към стабилната бедност, отново, или към европейски доходи и нормален европейски живот. Има как.

Парламентарни избори 2023 г.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1017

  2

  IvoIvo

  27.03 2023 в 11:30

  То хипотетично ако баба ми беше мъж...

  1047

  1

  Ivetcheto

  27.03 2023 в 11:03

  и този е един лидер.. с хиляди схеми
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх