Ексклузивно Асен Василев е кандидатът за премиер, Петков призова за широка коалиция с 6-месечен хоризонт (видео)

Христо Иванов: Конституционните промени са само "блатът на тортата"

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 09:37 2384 4

Обрати по постигнатия консенсус за съдебната реформа очаква правосъдният министър Христо Иванов. В интервю за БНР той каза, че само част от неговата идея е приета от депутатите - промените във Висшия съдебен съвет (ВСС), което обаче е изрично изискване на Европейската комисия (ЕК).

За да можем да прокараме тези промени в Закона за съдебната власт, ние трябва преди това да ги обезпечим конституционно.

Очакваме произнасяне на Венецианската комисия, която ще приложи едни много ясни международни стандарти, а това също ще се отрази на средата, в която Конституционният съд ще трябва да взема решения.

Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе, те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие. Много преди въпроса за избора на парламентарната квота на ВСС предстои също толкова важният въпрос, със сигурност тази есен, за избора на новите членове на Инспектората. Каквото и да пишеше в сегашния подписан законопроект, на този етап от процедурата винаги можем да се върнем. Докато не го видим в Държавен вестник, колкото и бомбастично да е по своите съдържания, то винаги е намерение, коментира министърът.

Той каза, че носи оставката в джоба си, и че оставането на поста му зависи от това "докога има политическа перспектива да се правят реформи". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови