„Христо Иванов е творение на Росен Плевнелиев - той ми го предложи"

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2015 в 09:39 22912 13

„Христо Иванов е творение на Росен Плевнелиев - той ми го предложи. Аз изразих своите съмнения, но той ми го наложи”. Това каза в интервю за bTV бившият служебен премиер Георги Близнашки. Той за пореден път критикува министъра на правосъдието във връзка със съдебната реформа и предстоящите промени в Конституцията.

На въпрос как така е протестирал срещу назначението на депутата на ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, а се е съгласил да стане съветник на партията, Близнашки отговори, че той ще е експерт в комисията по правосъдие, в която ще се чуват гласовете и на други експерти. Той подчерта, че няма да вземе възнаграждение за тази работа и неговите ценности са в Конституцията.

„Бях най-известната фигура на площада, никой тогава не познаваше още Радан Кънев – той минаваше само с раничката и кимаше”, каза още Близнашки за протестите #ДАНСwithme. Но допълни, че не е бил част от нито една протестна организация. Все пак той е поел ангажимент към последната вълна от протести - на еколози, за защита на парк „Пирин” и го е изпълнил въпреки натиска, на който е бил подложен като премиер.

Той отрече да се познава с Делян Пеевски и отбеляза, че никой не е протестирал срещу министъра на финансите Владислав Горанов за това, че е разговарял на четири очи с депутата от ДПС. Професорът призова Делян Пеевски да си гледа бизнеса и да не се занимава с политика.

Георги Близнашки коментира, че основната част от критиките срещу него идват заради етнически предразсъдъци и призова хората да не стават жертва на такива. По думите му всички внушения, че е бил назначен за служебен премиер от ДПС, са абсурд.

Когато човек се занимава с политика, трябва да се научи да преглъща някои обиди в името на голямото – в случая поругаването на Конституцията. Това заяви в „Тази сутрин” бившият служебен премиер и преподавателят по конституционно право Георги Близнашки по повод решението си да стане съветник на ДПС за съдебната реформа.

Той призна, че е бил тежко критикуван от лидера на Движението Лютви Местан, но посочи, че е „човек, който поема отговорност, знае какво прави и нямам етнически предразсъдъци”. Близнашки е получил поканата от Четин Казак – „юрист, стар мой познайник, с когото поддържаме прекрасни човешки отношения”, и двамата дори са се смели по въпроса с критиките на ДПС към него.

„Това, което правя напоследък и изглежда неразбираемо за много хора, е в защита на конституцията и нейните ценности. Не става дума за политически ангажименти, така че не може да се каже, че съм преживял катарзис”, посочи бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2015 в 19:37

Ти пък Близлайнашки си слугувал още по бай Тошово време заедно с "нашето момче" Боко Тиквата и партийната секретарка Цачева

26.06 2015 в 12:07

Аз пък отчетливо си спомням, че Христо Иванов се занимава с проблеми на съдебната реформа малко отпреди Близнашки.

Другото, което помня отчетливо е, че Близнашки цъфна на протеста покрай една подписка с вредни идеи за референум от Плевньо.

Тия опити за самохвалство и разни евтини съчинения за опонента сигурно са вървели добре, когато големия "експерт" Близнашки е бил млад кариерист в БКП, но вече не е така.

26.06 2015 в 11:21Еми естествено че е така-двамата визирани от Близнашки се познават по това че са ниско приведени и от родните курорти най обичат Аспен.

26.06 2015 в 11:20

Христо Иванов и всеки който вгорчава живота на машите на #КОЙ заслужава адмирации. Ами ти байно показа, че никога не късно човек да стане за резил. Да са ти честити 30-те сребърника със здраве да си ги харчиш. Въпроса е че от тези които те носихме на ръцете си, сега и сопола на теб няма да си хвърлим. Честит ти КАТАРЗИС леке!

26.06 2015 в 11:18

Близнашки беше изключително слаб служебен премиер. Пълна липса на лидерски качества и визия за развитие. Да си преподава на студентите в университета, дано поне това да го може!

26.06 2015 в 11:16

"Професорът призова Делян Пеевски да си гледа бизнеса и да не се занимава с политика" - това изказване колко далеч е професорът от реалността.
Нима не е разбрал, че бизнесът на Пеевски е политиката?

26.06 2015 в 11:11

Явно съм глупак, щом повярвах, че този човек наистина беше против Орешарката, наистина беше против олигархията, олицетворявана от Пеевски, наистина е демократ и радетел за коренни реформи.

А всъщност се оказа най-обикновено мекере, служещо на тези, срещу които уж беше. Ама явно само на ужким...

Действително бивши комунисти, както и бивши негри няма...

26.06 2015 в 10:53

"Христо Иванов е творение на Росен Плевнелиев - той ми го предложи."
Абе професор Близнашки, при цялото ми уважение, ще бъдете запомнен като водил първия кабинет при който имаше някакво движение за съдебната реформа, благодарение на Христо Иванов. Успех, като гледам как я плюят тази реформа, наистина може да има нещо положително в нея.

26.06 2015 в 10:53

Егати и помияра!Доказателство, че закърнялата комунистическа кратуна не може да се промени.

26.06 2015 в 10:51

Видяхте ли какво става когато ортодоксален комунист / болшевик, коминтерновец, сталинист/ помирише властта само за 3 месеца? Видяхте, че вече я иска за постоянно и на всяка цена! Би чел лекции за конституцията ни и на някои от ИД /може тия главорези да научат нещо, дето още не го знаят/. Неприятно ми е да коментирам хора, на които им се тресе гушата от "възмушение" и ще кажа само, че вярвам на всички конспиративни теории, сценарии, масовки, и flash mob изпълнения, с участието на Гошо, под прикритието му на "убеден демократ". Близнашки не е част от проблема, най-малко пък е част от решаването му. Според мен той е самият проблем с професорска значка на ревера и сърп, чук и петолъчка в мозъка. Така умело се е замаскирал зад правни академични занимания, че никой не го и подозира какъв е, но ако се приближиш повече, изображението на значката му ще те вцепени!