„Христо Иванов е творение на Росен Плевнелиев - той ми го предложи"

OFFNews 26 юни 2015 в 09:39 23444 13

„Христо Иванов е творение на Росен Плевнелиев - той ми го предложи. Аз изразих своите съмнения, но той ми го наложи”. Това каза в интервю за bTV бившият служебен премиер Георги Близнашки. Той за пореден път критикува министъра на правосъдието във връзка със съдебната реформа и предстоящите промени в Конституцията.

На въпрос как така е протестирал срещу назначението на депутата на ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, а се е съгласил да стане съветник на партията, Близнашки отговори, че той ще е експерт в комисията по правосъдие, в която ще се чуват гласовете и на други експерти. Той подчерта, че няма да вземе възнаграждение за тази работа и неговите ценности са в Конституцията.

„Бях най-известната фигура на площада, никой тогава не познаваше още Радан Кънев – той минаваше само с раничката и кимаше”, каза още Близнашки за протестите #ДАНСwithme. Но допълни, че не е бил част от нито една протестна организация. Все пак той е поел ангажимент към последната вълна от протести - на еколози, за защита на парк „Пирин” и го е изпълнил въпреки натиска, на който е бил подложен като премиер.

Той отрече да се познава с Делян Пеевски и отбеляза, че никой не е протестирал срещу министъра на финансите Владислав Горанов за това, че е разговарял на четири очи с депутата от ДПС. Професорът призова Делян Пеевски да си гледа бизнеса и да не се занимава с политика.

Георги Близнашки коментира, че основната част от критиките срещу него идват заради етнически предразсъдъци и призова хората да не стават жертва на такива. По думите му всички внушения, че е бил назначен за служебен премиер от ДПС, са абсурд.

Когато човек се занимава с политика, трябва да се научи да преглъща някои обиди в името на голямото – в случая поругаването на Конституцията. Това заяви в „Тази сутрин” бившият служебен премиер и преподавателят по конституционно право Георги Близнашки по повод решението си да стане съветник на ДПС за съдебната реформа.

Той призна, че е бил тежко критикуван от лидера на Движението Лютви Местан, но посочи, че е „човек, който поема отговорност, знае какво прави и нямам етнически предразсъдъци”. Близнашки е получил поканата от Четин Казак – „юрист, стар мой познайник, с когото поддържаме прекрасни човешки отношения”, и двамата дори са се смели по въпроса с критиките на ДПС към него.

„Това, което правя напоследък и изглежда неразбираемо за много хора, е в защита на конституцията и нейните ценности. Не става дума за политически ангажименти, така че не може да се каже, че съм преживял катарзис”, посочи бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!