ДБ: Освобождаване на Гешев и Цацаров, ще работим за промени в конституцията

OFFNews 15 април 2021 в 11:37 16104 0

Това, което искат българските граждани, е законност, правила и здрави институции, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, европейска и свободна - идеалите, които са ни завещали възрожденците, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Според него именно възстановяването на законността в България трябва да е приоритет.

Във всички изказвания досега стана дума за въпроса, който тегне над това събрание - ще го бъде ли изобщо. Изглежда то ще свърши само част от това, което му беше поставено от българското общество, а именно да отстрани от длъжността Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС. Това не е малко, добави той.

Според Иванов "народните представители трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува и какво може да свърши". Съпредседателят на ДБ изброи десет приоритета на обединението разделени на две групи.

Първият от тях е свързан с преодоляване на последствията от пандемичната криза.

"На първо място, трябва да приложим програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от тази криза. На второ място трябва да се приложат мерки за подкрепа на домакинствата и гражданите", заяви Христо Иванов.

Той подчерта, че ключова задача пред България е да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Смятам, че отказът да бъде внесен той с всичките му недостатъци е саботаж, обърна се той към ГЕРБ.

Иванов припомни, че "Демократична България" още миналата година са поискали всички заинтересовани страни да се включат в изготвянето му, но управляващите арогантно са пренебрегнали това предложение.

"Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от Европейската комисия", обърна се Иванов към вицепремиера Томислав Дончев.

Той подчерта и че ДБ в никакъв случай няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

Според Иванов кризата на българската демокрация не започва с управлението на ГЕРБ, а е пуснало дълбоки основи, които се коренят в неизвършената декомунизация и лустрация.

"Следващата ни стъпка е създаването на законово основание за т. нар. лустрация, която да обхване и хората, които са активни в момента в службите, така че да изчистим онази шлака от миналото", заяви той. 

Лидерът на "Да, България" припомни, че при последното си изказване от парламентарната трибуна е предупредил, че у нас се създава прокурорска република.

Той се обяви за конституционни промени за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, както и за предсрочно освобождаване на Висшия съдебен съвет, в който да остане малка парламентарна квота.

"Считаме, че трябва да бъде въведена пряка конституционна жалба", добави той. 

Иванов посочи и че ДБ вече е внесла промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратурата.

Това са институции, които се превърнаха в пример за избирателно прилагане на репресия. Трябва да имаме реформирана прокуратура и изчистен от корупция съд. КПКОНПИ също се превърна в бухалка. Затова искаме освобождаване и на Сотир Цацаров, каза още Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови