Хазарта: Това, че театрите не успяха да си изхарчат парите, е техен проблем. Министърът си свърши работата

Велислава Кръстева по никакъв начин не е давала израз на своите политически убеждения и партийна принадлежност, обяви директорът на Народния театър Васил Василев

Ружа Райчева 24 ноември 2022 в 16:32 4455 6

Ицо Хазарта в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ицо Хазарта в пленарната зала

Вие вероятно по-добре от мен знаете, че Министерството на културата си свърши работата и парите бяха разпределени. Това, че театрите не успяха да ги изхарчат, е проблем на театрите.

С тези думи депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, се обърна към актьора от Народния театър Христо Мутафчиев по време на днешното заседание на парламентарната комисия по култура и медии.

Хазарта обяви, че се е почувствал провокиран от думите на актьора, който обяви, че по време на преговорите преди конституирането на предходното 47-о Народно събрание е имало обсъждане 2% от годишния БВП да отиват за култура:

"Това обаче не беше записано в коалиционното споразумение. Нямаше никакъв ангажимент към културата, но за сметка на това сложихте един такъв министър на културата (бел.ред. Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната"), така че това е отговорът на въпроса защо дори да са увеличени парите, те не могат да бъдат усвоени", каза Мутафчиев на членовете на комисията. 

След като Ицо Хазарта заяви, че Атанас Атанасов си е "свършил работата", част от присъстващите му възразиха. Представителят на Министерството на културата и директор на дирекция "Сценични изкуства" Елиянка Михайлова обяви, че досега не се е случвало бюджет за сценичните изкуства да остане в повече и директорите на театрите да трябва да връщат пари:

"Секторът "Сценични изкуства" винаги е бил недофинансиран. Не помня година, в която да се е случвало това. Така че не знам откъде е тази ваша информация, г-н Петров, че театрите трябвало да връщат пари."

Ицо Хазарта обясни, че думите му са били провокирани от твърдението на Мутафчиев, че въпросният министър не си е свършил работата: "Напротив. Дискусията може да се води до безкрай и за това има документи, които потвърждават това", отвърна лаконично той. 

Директорът на Народния театър: Кръстева никога не е показвала партийната си принадлежност

Комисията нямаше много време да обсъди втора точка, която се отнасяше до скандала с дълогодишния ПР на Ахмед Доган Велислава Кръстева и режисьора Александър Морфов.

Велислава Кръстева е дългогодишен говорител на ДПС, бивш депутат и член на Комисията по култура и медии, бивш зам.-министър на културата и настоящ PR на Народния театър. На 29 октомври вратата на офиса ѝ в театъра осъмна с изкъртена табелка и надписи: "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е "известният извършител и че не се е крил".

Народният театър започва разследване на скандала с Кръстева: събира писмени обяснения и видеозаписи

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че скандалът само ще се задълбочи в парламента и добави и че решение на казуса не може да бъде намерен в НС.

Директорът на Народния театър Васил Василев имаше кратко време да изложи гледната си точка по темата. Той подчерта, че междуличностният конфликт между двамата служители на Народния театър е станал политически, както вече е било изтъкнато от медиите. 

По думите му културните институти не могат да бъдат сцена на политическа пропаганда, но всеки служител има право на собствени възгледи.

"Проявявам разбиране към повишената емоционалност на творците, но това не може да води до нарушаване на чужди права и създаването на конфликти, които пречат на колектива. Затова бях стъписан от разразилия се конфликт между Александър Морфов и Велислава Кръстева. Искам да напомня нещо - в изпълнение на служебните си задължения Велислава Кръстева по никакъв начин не е давала израз на своите политически възгледи и партийна принадлежност", заяви Васил Василев. 

Той е на мнение, че поведението на служебния министър на културата Велислав Минеков говори за "лична свързаност" в този конфликт. На едно от предходните заседание на ресорната комисия Минеков каза на Хазарта, че "ПП са единствените, които "нямат човек" в ръководството на Народния театър."

Малко след това се наложи изслушването на директора на Народния театър да прекъсне, тъй като от 16 часа започна заседанието на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

8

pisnamiotmutri

24.11 2022 в 19:19

Харчи се като има 80% за чекмедже. Иначе няма полза да се инвестира в култура. Опасно е.

924

6

Diogen

24.11 2022 в 18:04

Прие масовото изпростяване не си заслужава държавата да харчи толкова пари за театри. А и театрите са повече на човек от населението, отколкото в по-богатите страни. Хазарта е 100% прав. Мога само да кажа, че е много рядка практика в чужбина, държавата да субсидира театрите. Специално тук в Щатите, билетите за театър никак не са ниски. Театрите са бизнеси и трябва да си печелят парите сами.

14469

5

случайно прочетох

24.11 2022 в 17:40

Поздрав за Сашките:
https://www.youtube.com/watch?v=5HCkDroWmio&ab_channel=FacingTheSunOfficial

-1655

3

ob1

24.11 2022 в 16:54

Алчен, прост, гаден, тука нещо се обърках... В статията се говори за Ицо, а в коментарите пишете за тиквата?!?
Герберасти, наясно ли сте, че Хазарта си дари депутатските заплати? Баш от алчност ще да е...