Група патрулни кораби на НАТО проведе учение в Черно море (видео)

OFFNews 18 март 2015 в 16:48 4926 3

Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2) проведе учение в Черно море.

Корабите от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО пристигнаха на посещение в гр. Варна в рамките на предварително планираните тренировки в Черно море с кораби от военноморските сили на България, Румъния и Турция. В съвместното учение от типа PASSEX, което се проведе на 9 март, от българска страна участва фрегатата „Дръзки” от състава на Военноморска база – ВМС. 

НАТО разполага с два вида сили за незабавен отговор: Първа и Втора постоянни морски групи на НАТО (SNMG1 и SNMG2) и Първа и Втора постоянни противоминни корабни групи на НАТО (SNMCMG1 и SNMCMG2).

Втората постоянна морска група на НАТО (SNMG2) изпълнява непрекъсната програма на оперативна подготовка и осъществява посещения в пристанища в Средиземно море и извън неговата акватория, в държави-членки на НАТО и в страни, които не членуват в Алианса. Това включва пристанища в държави, участващи в програми като „Партньорство за мир“, „Средиземноморски диалог“ и „Истанбулска инициатива за сътрудничество“.

Съставът на силите за незабавен отговор варира, тъй като единиците военноморска техника се предоставят от допринасящите държави-членки на НАТО на ротационен принцип. На същия принцип се поема и командването на силите. Държавите, които по правило допринасят към групата, са Германия, Гърция, Холандия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ. През годините и други държави, които не членуват в Алианса, също са имали своя принос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови