Центърът на НАТО ще е в Горна Малина

OFFNews 14 март 2015 в 19:03 3676 16

Снимка БГНЕС/Емил Димитров

Николай Ненчев, министър на отбраната.

Центърът на НАТО ще бъде в Горна Малина, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Смолян.

Той е в една от най-пострадалите от снежното бедствие община, за да присъства заедно с премиера Бойко Борисов на заседание на оперативния щаб.

Относно центърът на НАТО в България той обясни:

"Решението за изграждането на този модул е взето през месец май 2011 година. Той ще бъде разположен в Горна Малина край София. В него ще работят двама офицери и 55 сержанти и войници. Целта на този комуникационен център е да осъществи връзка и даде възможност за по-добра комуникация между различните модули на страните членки на НАТО. Проекторешението е внесено в Народното събрание в петък, и, надявам се, другата седмица то да стане факт. Няма нищо обезпокоително, през 2011 година е взето това решение. Извършени са няколко обучения на наши специалисти, които са посетили Италия, Румъния и Турция. Имаме необходимата подготовка и бихме могли да стартираме проекта".

В петък, малко преди да изтече работният ден на деловодството на парламента, Министерският съвет внесе законопроект, с който се узаконява разполагането на батальон на НАТО в България.

Пълното име на законопроекта е: "Законопроект за ратифициране на Споразумението за поддържане на гарнизон (GSA) между Република България, представяна от Министерството на отбраната, и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE) относно Базова поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане (DCM), 2-ри Свързочен батальон на НАТО (2NSB)".

С него се определят условията за установяване, функциониране и осигуряване на комуникационния модул у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!