Горанов: Субсидията от 1 лев влиза в сила от 1 юли

OFFNews 06 юни 2019 в 12:24 8018 3

Владислав Горанов

Преизчисляването на партийните субсидии ще се приложи още тази година и ще обхване второто полугодие. След 1 юли партиите ще получават точно по 1 лв. за всеки даден за тях глас, съобщи финансовият министър Владислав Горанов днес в парламента.

Малко преди това премиерът Борисов обяви, че ГЕРБ предлага промени в закона за намаляване на субсидиите от 11 лева на получен глас на 1 лев на глас. Това искане бе повдигнато първо от екипа на "Шоуто на Слави" и веднъж отхвърлено то Народното събрание. Мотивът за отхвърлянето бе, че това ще направи партиите зависими финансово от определени кръгове. Повторното внасяне на същото предложение дойде след скандала с надвзетите партийни субсидии - по 13,6 лева на глас вместо законоустановените 11 лева. По закон всяка партия, получила над 1% от гласовете на последните парламентарни избори, получава субсидия от 11 лева на получен за нея глас.

След намаляването на субсидиите в бюджета ще бъдат спестени между 16 и 18 млн. лв. годишно, посочи финансовият министър. Борисов уточни, че с тях ще се строят ясли и градини.

Макар да внасят промените, управляващите дадоха да се разбере, че го правят заради общественото мнение и позицията на други партии, а не защото смятат намаляването за правилно.

"Ние се страхуваме от зависимост и затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях и ще се справим. Нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв.", каза днес Горанов. Той добави, че партиите трябва да имат предвидим начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости. "Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените", прогнозира на свой ред Борисов.

Владислав Горанов коментира и предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за намаляване на ДДС върху книгите. Според финансовия министър крайната корична цена няма да се промени. Той посочи, че у нас има три ставки и няма как специално за книгите да се направи нова.


"Имаме три ставки по ДДС. Нулева, 9% ставка, която се предлага за туристическото настаняване, и общата 20% ставка. Ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0, 9 и 20", каза Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

07.06 2019 в 14:22

Ооо я стига! Защо все се пънем да откриваме топлата вода?
В Германия за всеки действителен глас партиите получават по 1 евро субсидия. За избягване нежелани зависимости от големи дарители от държавния бюджет се предоставят допълнителни средства под условие, че политическите партии набират суми от частни лица .Държавата отпуска на партиите по 0.45 евро. За този тип субсидия се вземат предвид само средства от физически лица в размер до 3 300 евро. И заедно с всичко това къде са 1,45 евро, къде са 11 лв???? Къде е Германия, къде сме ние?????

6102

2

Стърголета

06.06 2019 в 14:07

А Горанов кога подава оставка след всичките му малоумни изпълнения?

14469

1

случайно прочетох

06.06 2019 в 13:43

Да разбирам ли, че сега ще крадат още повече?