Горанов отказа информация за данъчните складове, депутати ще съдят МФ

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2016 в 13:55 3956 5

Снимка БГНЕС, Архив

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ са внесли жалба в Административния съд срещу отказа на Министерство на финансите да оповести собствеността и капацитетите на данъчните складове в България.

Това се случва след като въпросът беше многократно зададен към финансовия министър Владислав Горанов, но отговор така и не получиха. На 22 декември миналата година тримата депутати подадоха и заявление за достъп до обществена информация, искайки същите данни от Министерство на финансите.

Според отговор, изпратен на 7 януари от отдел "Човешки ресурси и административно обслужване" на Министерство на финансите, не са налице предпоставки за предоставяне на достъп до исканата обществена информация.

Въпросът, който така и не открива своя отговор близо половин година, е свързан със секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията от 2011г., когато от изнесени от КЗК и потвърдени от бившия министър Симеон Дянков данни, става ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества. Нещо повече, анализът на комисията посочва, че това е една от най-вероятните причини за липса на реална конкуренция.

В тази връзка логично възниква въпросът каква част от капацитетите на данъчните складове са контролирани от едно лице (и свързани с него лица) и налице ли е свободен достъп до данъчните складове за трети лица през 2014 и 2015 г.
Според тримата депутати очевидният проблем с лисата на реална конкуренция е отговорен за нереално високите цени на горивата в България.

"За да внасяш горива в България, трябва да имаш достъп до данъчен склад", уточни Мартин Димитров.
Въпреки всичко Министерство на финансите не смята, че може да оповести тази информация, така както са направили техните колеги преди 5 години, понеже тя представлява "защитена тайна". На напълно противоположно мнение е било министерството през 2011г.

"Докато институциите отказват да ни разкрият тази информация, вчера цената на барел петрол достигна рекордно ниски нива за последните 11 години. Въпреки това, цената в България е същата като миналата седмица", каза Петър Славов.

Министерство на финансите е третата институция (след БНБ и КЗК), срещу която народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев завеждат дело, заради отказ за достъп до обществена информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2016 в 07:36

Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността“, заяви Борисов в интервю за в. "Преса".

15.01 2016 в 19:42

Този, който държи данъчните складове и печели милиарди от горива, е КОЙ-то назначава марионетката Борисов.
Затова името (имената им) са такава тайна.

15.01 2016 в 16:07

Стабилност, гарантирана от ГЕРП. Тази година пак за него гласувайте!

15.01 2016 в 15:34

Горанов няма мнение - той е слуга на ДПС

ето прочетете - той дори в прав текст си каза че не работи за България.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/11/05/2413469_sluchaiat_vladislav_goranov/

15.01 2016 в 13:59

Лукоил-МАФИЯ! "Държавата" ни - също!