Горанов отказа информация за данъчните складове, депутати ще съдят МФ

OFFNews 15 януари 2016 в 13:55 4621 5

Снимка БГНЕС, Архив

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ са внесли жалба в Административния съд срещу отказа на Министерство на финансите да оповести собствеността и капацитетите на данъчните складове в България.

Това се случва след като въпросът беше многократно зададен към финансовия министър Владислав Горанов, но отговор така и не получиха. На 22 декември миналата година тримата депутати подадоха и заявление за достъп до обществена информация, искайки същите данни от Министерство на финансите.

Според отговор, изпратен на 7 януари от отдел "Човешки ресурси и административно обслужване" на Министерство на финансите, не са налице предпоставки за предоставяне на достъп до исканата обществена информация.

Въпросът, който така и не открива своя отговор близо половин година, е свързан със секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията от 2011г., когато от изнесени от КЗК и потвърдени от бившия министър Симеон Дянков данни, става ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества. Нещо повече, анализът на комисията посочва, че това е една от най-вероятните причини за липса на реална конкуренция.

В тази връзка логично възниква въпросът каква част от капацитетите на данъчните складове са контролирани от едно лице (и свързани с него лица) и налице ли е свободен достъп до данъчните складове за трети лица през 2014 и 2015 г.
Според тримата депутати очевидният проблем с лисата на реална конкуренция е отговорен за нереално високите цени на горивата в България.

"За да внасяш горива в България, трябва да имаш достъп до данъчен склад", уточни Мартин Димитров.
Въпреки всичко Министерство на финансите не смята, че може да оповести тази информация, така както са направили техните колеги преди 5 години, понеже тя представлява "защитена тайна". На напълно противоположно мнение е било министерството през 2011г.

"Докато институциите отказват да ни разкрият тази информация, вчера цената на барел петрол достигна рекордно ниски нива за последните 11 години. Въпреки това, цената в България е същата като миналата седмица", каза Петър Славов.

Министерство на финансите е третата институция (след БНБ и КЗК), срещу която народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев завеждат дело, заради отказ за достъп до обществена информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови