Горанов: БНБ ме увери, че ще се справи с отпечатването бюлетините

OFFNews 25 юни 2015 в 19:08 2384 0

Снимка БГНЕС

Имам уверението на печатницата на БНБ, че ще може да се справи с бюлетините.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Преди месец от БНБ информираха управляващите, че печатницата им не може да се справи отпечатването на бюлетините за местния вот заради технически затруднения. Това изправи управляващата коалиция пред въпроса как да осигури изборните книжа за вота. От днешното изказване на Горанов обаче става ясно, че този проблем е решен.

"Трябва да сме много прецизни между първи и втори тур, когато ще трябва да се отпечатват немалък брой бюлетини за втори тур. Вероятно е възможно да има напрежение в някои общини поради забавяне на резултатите за кметските листи", добави Горанов, цитиран от Нова телевизия.

По време на днешното заседание не липсваше и напрежение. От Патриотичния фронт заподозряха, че битката за гурвеньор на БНБ е предрешена и попитаха финансовия министър защо се е снимал с кандидата за управител на БНБ на ГЕРБ Димитър Радев на стълбите на БНБ.

Горанов призна, че фаворизирането на даден кандидат би могло да дразни, но това бил демократичен процес и нямало нищо лошо да демонстрираш позицията си.

Не съм водил Димитър Радев в БНБ, защото той многократно я е посещавал. Не се занимавам с екскурзоводски функции, когато имаш позиция, я показваш. Ако вашият кандидат се чувства дискредитиран, съм готов да се снимам и с него, отговори Горанов на въпроса на ПФ.

"Това, че финансовият министър и партия ГЕРБ сме номинирали кандидат за управител на БНБ показва само възможността да поемем отговорност за управлението на една от най-важните институции в държавата", каза още Горанов.

По време на днешното изслушване стана ясно още, че Горанов е спокоен за стабилността на гръцките банки у нас.

Едни от най-големите рискове от Гърция не са свързани толкова с нашата банкова система. Делът на банките с гръцка собственост в България е малък, а ликвидността в тях е на много добро равнище, увери министърът.

Той изрази надеждите си, че няма да има преструктуриране на еврозоната заради финансовата ситуация в Гърция.

Финансовият министър каза още, че е възможно гръцкото правителство да се откаже от превантивния данък от 26% върху сделки между гръцки и български фирми, който предизвика остри реакции на властите в България.

През март Гърция реши да въведе данък за сделки с България, Кипър и Ирландия, защото имало възможност те да са фиктивни. Скоро след като стана ясно за това решение на властите в Атина. българският министърът на финансите Владислав Горанов сезира Европейската комисия (ЕК) по казуса. 

ЕК вече е изслушала становищата и на Гърция ,и на България по темата. 

Горанов подчерта, че ако данъкът не бъде отменен, страната ни може да заведе дело срещу Гърция в съда в Страсбург.

Финансовият ни министър добави, че състоянието, в което се намира Гърция, трябва да бъде пример за всички, защото явно показва, че популизмът води до криза с дългосрочни последици.

"Популисткото правителство в Гърция не показва никакво решение за проблемите, за радост популизмът в България не е взел такива върхове", каза още той.

Горанов каза още, че според анализите на Министерството на финансите тази есен е възможно да има дебат, свързан с бюджета на НЗОК. Той обясни, че поредна година наблюдаваме изпреварване на бюджета на Здравната каса. Министърът припомни, че през 2014 година и управляващото, и служебното правителство са били подложени на натиск заради разходите в здравния бюджет.

Според министъра мерките, които се предлагат в здравния сектор, трябва да подобрят ефективността на разходите и да направят системата предвидима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови