Главният секретар на Радев: Комисията "Грипен" е трибунал, с който атакуват президента

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2017 в 11:44 2576 0

Главният секретар на Радев: Комисията

Снимка bTV

Парламентарната комисия, която трябва да изясни обстоятелствата около класирането на офертите за изтребители, е трибунал, с който се атакува президентът Румен Радев.

Това коментира пред bTV главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов. По думите му процесът е "манипулиран от г-н Цветан Цветанов":

„Целият този процес беше манипулиран от г-н Цветан Цветанов. Непрекъснато се внушаваше, че има корупция по високите етажи, непрекъснато се подаваха информации, че е оказан натиск от президентската институция върху служебното правителство, върху комисията, която оценява офертите. Стигна се дотам даже да се говори, че под въздействието на президентската институция единият проект е бил ускорен – този за изтребителя, другият – за военноморските сили – забавен“, каза Стоянов.

Според него определено има битка между лобисти и авиатори, но и между лаици и професионалисти.

„Видяхме лаишки изказвания в много средства за масова информация, включи се и експрезидентът Росен Плевнелиев. Не знам дали ви направи впечатление, че всички тези, които излизаха по медиите, коментираха защо „Ф–16“ е декласиран, а в същото време никой не попита защо „Юрофайтър“ е на второ място“, каза Стоянов.

По думите му „с тази комисия се създаде впечатление, че парламентарната група на ГЕРБ си осигури трибунал в Народното събрание, с който да бъде атакуван президентът“.

Стоянов добави, че държавният глава не е бързал проектът да бъде реализиран, а „в искането за предоставяне на оферти има конкретни дати. Това искане и тези дати са разписани от г-н Николай Ненчев и г-н Божидар Лукарски – министри в правителството „Борисов 2“. Там има конкретно заковани дати – 13 март – за получаване на оферти, от 14 до 31 март – работа на комисията, след това – оценка и вземане на решение“.

Гостът смята, че би било лош сигнал, ако служебното правителство не се беше признесло и дори е трябвало да го направи по-рано.

На въпрос дали е имало манипулация на критериите, за да бъде избран един или друг самолет, Стоянов отрече.

Важно е да се разбере, че няма избран самолет, поясни той. Това класиране в момента е класирането на военната експертиза, решението остава на правителството, нищо не му пречи да вземе коренно различно решение.

Време е лобистите да спрат да ходят по телевизиите, а да се даде трибуна на специалистите, смята Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови