Гьоков обеща увеличение на пенсиите с 6,1% от юли

Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската, категорично заяви социалният министър

Ружа Райчева 13 януари 2022 в 10:39 1452 1

Снимка БТА/Асен Тонев

Социалният министър Георги Гьоков обеща увеличение на всички пенсии с 6,1% от юли 2022 г. и категорично заяви, че няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската.

Над 1 млн. пенсионери получиха по-малки суми през януари и парите им ще бъдат възстановени с февруарските плащания. Така с нова индивидуална добавка парите, които ще бъдат изплащани до юни, ще бъдат изравнени с тези от декември.

Изслушването на Гьоков беше по желание на бившия социален министър Деница Сачева, която заяви, че управляващата коалиция не е спазила анагажиментите да няма намаляване на доходите на песнионерите след 1 януари 2022 г.

"Изкушавам се да ви припомня как, когато аз бях социален министър, а вие депутати от опозицията, ви отговарях, че преизчисляване, което няма да е изгодно за такъв брой пенсионери, няма да е правилно да се проведе."

Георги Гьоков каза, че когато остави настрана користните политически цели, още с формулировката на темата и изслушването се прави внушение, че пенсионерите са ощетени.

"Нормално е, когато една група хора са получили по-малка сума пари от друга, да се чувстват ощетени, но не е нормално да се счита като политически проблем, като в този проблем, както се казва, невинни няма.

Във връзка с новата, по-висока тежест на осигурителния стаж, бяха преизчислени всички пенсии за трудова дейност. Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процентът беше увеличен от 1,2 на 1,35”, поясни министърът.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж нарасна от 300 на 370 лева, което е увеличение с 23%, това се отрази благоприятно на доходите на 1,3 милиона пенсионери, размерът на социалната пенсия за старост се увеличи от 148 лева на 170 лева, увеличение с 14,3%, това се отрази благоприятно на 58 000 пенсионери.

Искам да отбележа, че няма по-ниска пенсия за януари 2022 г. спрямо тази за декември 2021 г. Твърдя че този проблем се дължи на решения на предходното 46-о НС, без да ги квалифицирам като популистки."

По думите му 46-ото НС е смесило политически решения с експертни, което е довело до този хаос:

"Там се сблъскаха политически интереси за търсене на решения за хората в пенсионна възраст. Бяха създадени свръхочаквания за сметка на преизпълнение на държавния бюджет и ДОО.

Създаденото напрежение не е само от това, че са получени с няколко лева по-ниско плащане, а от това, че цялостният подход е несправедлив, без да се отчита индивидуалният принос към социалната осигурителна система. Няма как да разсея това усещане."

Любомир Каримански от ИТН заяви, че по време на 46-ото НС той и Мика Зайкова са предупреждавали, че е необходимо да има преизчисляване на пенсиите на база доход. 

"Никой обаче не ни чу и се почна наддаване на социалните добавки, за да могат да подхлъзнат пенсионерите, че има реално увеличение на пенсиите им посредством социалната добавка."

Той поиска Гьоков категорично да каже дали има пенсия, която при осъвременяването, предложено от 25 декември, разделена от социалната добавка, да е намалена, и дали има пенсионер, който да поучава по-ниска пенсия на база преизчисляването.

Георги Гьоков заяви, че няма пенсия, която да има разлика в общото плащане през януари:

"Има разлика в общото плащане пенсия плюс COVID добавката, но категорично казвам, че няма пенсия по-ниска в сравнение с декември."

Бившият социален министър д-р Хасан Адемов от ДПС заяви, че в края на 46-ото НС Асен Василев е предложил преизпълнението в приходите на държавния бюджет да бъдат разпределени като COVID мярка:

"Ние от ДПС предложихме алтернативни решения за този въпрос. Сега предложението ми съвпада с предложението на г-н Каримански - на отделна дата да се изплаща COVID добавката, за да е ясно на българските пенсионери кое е добавка и кое не е."

Д-р Адемов е категоричен, че тази мярка не може да се изчислява спрямо индивидуалния осигурителния принос на всеки пенсионер, тъй като всички са пострадали от COVID кризата и тези добавки влизат в рамките на подпомагането. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови