Хаос: Парламентът не измисли как хем да вдигне пенсиите, хем да даде по 120 лева на месец

Георги А. Ангелов 08 септември 2021 в 16:51 3834 1

Снимка БТА/Цветомир Петров

Председателят на парламента Ива Митева прекрати днешното пленарно заседание.

Хаосът с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване в парламента продължава. Заседанието беше разпуснато и беше свикано извънредно заседание на бюджетната комисия, за да се излезе от ситуацията, в която вчера партиите сами се вкараха с решението за щедро раздаване на пари за пенсионерите, без да има пари в бюджета за това.

Вчера депутатите одобриха 12,5% увеличение на пенсиите от 1 октомври плюс добавка от 120 лева на месец до края на годината. Финансовият министър Асен Василев обяви, че това може да взриви бюджета и депутатите трябва да решат откъде да дойдат парите. Освен това беше прието още обезщетението през втората година от майчинството да стане 650 лв. от 1 октомври 2021 г. - но само до края на декември 2021 г. До този момент майчинството през втората година беше 380 лв. месечно.

Днес трябваше да се гласува откъде да дойдат парите за увеличението. След совалки в кулоарите, в дадената за размисъл почивка, председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) предложи от 1 октомври да има само добавка, а увеличението да е от 25 декември. Това е идея на ДПС още от вчера, но тогава никой не гласува за предложението на Йордан Цонев.

След като Каримански даде предложението, гласуването беше предотвратено от Демократична България, които поискаха почивка, за да се запознаят с таблиците, преразпределящи стотици милиони в бюджета на ДОО.

“В почивката свиках извънредно заседание на бюджетната комисия, за да ги информирам добре за нещата, които ви прочетох, преди да има почивка”, обяви Каримански след почивката и каза, че има нужда от извънредно заседание на бюджетната комисия и след вземане на решение промените в актуализацията да се гласуват утре. Заседанието на парламента бе прекъснато.

Георги Свиленски от БСП предложи всички предложения да се гласуват веднага, тъй като и повишаването на пенсиите и бонусите от 120 лв. на месец вече са гласувани на второ четене в пленарна зала. Той попита: “Колко комисии ви трябват, за да излъжете българските пенсионери?”

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че всички антикризисни мерки може да се направят от служебното правителство, ако имаме президент мъж. “Нямаме такъв”, заключи Биков.

Председателят на ИТН в парламент Тошко Йорданов припомни, че ГЕРБ, ДПС и БСП вкараха предложенията различни от актуализацията на пенсиите. “Държавата отива към стена, към която вие я насочихте, некадърни сте и в управлението и извън него:, каза Йорданов към ГЕРБ. “Вчера говорихте за годежи (между партиите на статуквото бел. авт.), а вие тоя брак сте го консумирали отдавна”, отговори му Биков.

“Да прекратим заседанието, да се проведе бюджетна комисия, не защото е забъркана каша, а защото вчера спряхме преди последния параграф. Имаме възможност за кумулативно действие и 450 млн. допълнителен дефицит. За да стигнем до тази процедура трябва да видим и други варианти, и към този момент трябва да се свика бюджетна комисия по реда на правилника", заключи Йордан Цонев. Предложението му се прие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Atan

08.09 2021 в 18:52

Провалянето на решаването на пробема с пенсиите е повторение на цирка по въпроса в 45 НС. Случващото се е саботаж на работата на Служебния кабинет и Радев. Но на гърба на пенсионерите. Странно е, че Бюджетната комисия приела предложението на ДПС. Което си е чиста провокация и предизборен ход. Излезе, че с нищо неаргументирано предложение на незначителна по численост парламентерна група налага решение на НС!
Доскоро ДПС и ГЕРБ оспорваха актуализацията на бюджета, твърдейки, че не е сигурно събирането на парите, а от вчера предлагат превишаване на разходите. Това е начин да провалят актуализацията и да вкарат страната в още по-голяма криза. Всъщност, това е главната им цел - да няма правителство, да се нагнетява напрежение, за да се върне на власт ГЕРБ плюс ДПС.
 
X

Подкастът на OFFNews