ГЕРБ за вота на недоверие: Ще говорим и с ИТН, и с ДБ, и с БСП

Спред Делян Добрев сега е точният момент за внасяне на вота, дори е закъснял

OFFNews 15 юни 2022 в 08:00 2821 1

Тома Биков

Снимка БГНЕС

Тома Биков, ГЕРБ

Ще разговаряме с всички партии – опозиционни и управляващи. Ще говорим с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП, защото те рискуват да потънат с това управление. Това каза Тома Биков от ГЕРБ по bTV.

Снощи от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще внесат вот на недоверие към правителството. Предстои документът да бъде внесен в деловодството на Народното събрание.

ГЕРБ внасят вот на недоверие към правителството

„Очаквам ДПС и „Възраждане“ да подкрепят този вот на недоверие. Нас ни е грижа за българската политическа система. Аз като казвам, че има риск от разпад на системата, не го казвам, за да драматизирам“, каза Биков.

Според него дори и да има нови избори, спасяването на българската политическа криза е по-важно.

ГЕРБ поиска вот на недоверие. Какво следва?

„За нас формулата, която задава управляващото мнозинство, според която трябва да намерят 12 депутати по лаборатории и парламенти, за нас това ще доведе до още по-тежка криза“, каза Биков.

Той нападна управляващите и за държавния бюджет. По думите му този бюджет рискува да хвърли страната в нова криза. „Тепърва ще си даваме сметка какви са хората, които са били на чело на държавата“, добави Биков.

Според Делян Добрев правителството се е провалило "заради некадърност, корупция и лобизъм".

По Нова телевизия той заяви, че "това е точният момент" за внасяне на вот на недоверие, дори е закъснял "заради ситуацията, в което се намираме в момента".

Висока инфлация, която не е привнесена – тя не е заради войната, защото в Европа инфлацията е наполовина на нашата. Тя се дължи на управлението на това правителство”, заяви той.

По думите му ГЕРБ искат наистина да падне правителството. „Не знаем дали ще падне, защото не знаем през следващите седем дни колко депутати ще накупят от управляващата коалиция”, подчерта той.

На въпрос политическата му формация говорила ли е с ИТН, за да има и техните гласове при гласуването на вота на недоверие, Добрев заяви:

„Говори се, че още депутати ще напуснат. Не сме водили подобни преговори. Ако говорим – по-скоро ще е в посока, ако вотът е успешен, какво се случва след това. Но е факт, че правителството се провали – заради некадърност, корупция и лобизъм. Това правителство не може да управлява повече държавата".

Добрев коментира и евентуално завъртане на парламентарната рулетка, при което ГЕРБ получава мандат за съставяне на кабинет.

"Ще положим усилия да усвоим мандата. Съмнява ме да се получи, защото не е на мода да си в коалиция с ГЕРБ. Аз не виждам логика да не си в правителство с ГЕРБ. Има ли по добър министър на еврофондовете от Томислав Дончев?", риторично попита той.

Според него причината да не се прави коалиция с ГЕРБ е защото "не е модерно".

"Мислех си какво е ГЕРБ и какво е ПП? Ние сме хората, които можем да свършим работа и знаем как да се справим с такива кризи. Ние сме като немска овчарка, която може да свърши работата. При ПП имаме модерно куче, всички го искат в чантичката, чихуахуа, но не могат да свършат работа. И това се доказа", подчерта той. И допълни:

"Според мен трябва да се изберат хората, които могат да свършат работа. Мисля, че във всяка една партия могат да се намерят такива. За всяко министерство трябва да се търси не по партиен избор, а човекът, който да свърши работа. Изборите би трябвало да са последният избор в тази тежка ситуация. Ако ПП не успеят да накупят депутати и вотът мине, шансът за правителство е 10 процента".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

IvanofRumen

15.06 2022 в 09:26

"Аз като казвам, че има риск от разпад на системата, не го казвам, за да драматизирам“, каза Биков."
Системата се е разпаднала още по времето на вашето 12 годишно управление. Кой не признаваше и не идваше в народното събрание? Държавата на Бойко се управляваше по мутренски маниер.