ГЕРБ: Северна Македония не е готова за ЕС

Йорданка Веселинова 28 юли 2023 в 15:22 2177 0

Георг Георгиев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Георг Георгиев, ГЕРБ-СДС

"Не мисля, че тази страна, с поведението, което демонстрира, и нейните граждани, са готови да се присъединят към Европейския съюз", каза пред журналисти в парламента Георг Георгиев от ГЕРБ, който е член на парламентарните комисии по външна политика и по въпросите на ЕС.

"Това не е само политика, това е въпрос на ценности, на начин на мислене и поведение. Това, което идва от Скопие, не кореспондира с нашите европейски ценности."

Изказването му е по повод вчерашното нападение над българин в Скопие. Снощи запалянко на "Левски" беше намушкан в Скопие, а 19 българи и 2-ма македонци бяха арестувани при сблъсък с полицията. При конфликта бе ранен и полицай. Днес македонският премиер Димитър Ковачевски заяви, че сблъсъците са предизвикани от двете страни и нямат връзка със спорта.

Георг Георгиев определи случая като "грозна еманация на отношенията между двете държави и политически мотивираната омраза между хората". Той изтъкна, че поредното нападение над българи се случват на фона на предстоящите конституционни промени в западната ни съседка, което според него доказва, че Скопие все още няма място в ЕС.

Депутатът от ГЕРБ не се съгласи с тезата на македонския министър-председател и заяви, че нападението е "преднамерено" и "престъпление, предизвикано от омраза". Той намекна, че вицепремиерът и външен министър Мария Габриел ще повика посланика на Северна Македония за консултации и ще връчи протестна нота.

Даниел Лорер от ПП-ДБ определи случая като "абсолютно недопустим". Той упрекна македонските власти, че не са направили необходимото, за да предотвратят инциденти като този.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин от БСП призова македонските власти максимално бързо да приемат конституционните промени, които да са както политически сигнал за готовността на Скопие да стане член на ЕС, така и гаранция за сигурността на българите. Депутатът добави, че езикът на омразата в Северна Македония се засилва, а нападенията зачестяват, което е  притеснително. Вигенин заяви още, че свалянето на "ветото" по силата на т.нар. "френско предложение" е грешка.

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че вината за нападението е на ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, които гласуваха т.нар. "френско предложение". Той заяви, че Северна Македония няма място в ЕС, докато не спази всички поети ангажименти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика