Първи реакции в НС след труса: ГЕРБ ги няма, БСП не иска избори, ДПС няма да подкрепя кабинета

Йорданка Веселинова 09 юни 2022 в 09:36 7340 5

Любомир Каримански

Снимка Архив

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска управлението

Първият пленарен ден след разпада на четворната коалиция започва оптимистично. Преди началото на заседанието някои от депутатите коментираха решението на ИТН да напуснат управлението.

Зам.-председателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов беше лаконичен: "Каквото и да Ви говорят, да знаете, че става въпрос за пари."

По думите му в ситуацията на война е "абсолютно безотговорно" да се остави страната без управление. Ген. Атанасов добави, че ДБ ще направи всичко, за да се укрепи управлението. Според него това е възможно с нови преговори.

Той заяви, че трябва да бъде подкрепено правителство на малцинството в този му състав. С това си изказване той отхвърли искането на ИТН за ново правителство, излъчено в този парламент. Това предложение дойде от Ива Митева тази сутрин в ефира на Нова телевизия.

Ген. Атанасов заяви, че ДБ ще подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. 

Той потвърди ангажимента на ДБ да направи необходимото, за да предотврати предсрочните избори.

Другият лидер на ДБ Христо Иванов каза, че все още няма окончателен отговор как ще продължи работата на правителството.

Той беше остър в оценката си за политическия ход на ИТН:

"Те взеха това решение без да поискат преразглеждане на коалицията, просто решиха да хвърлят страната през прозореца. Страната не е готова за избори. Правителството на малцинството в един парламент с такъв набор от политически сили означава да се намери формула за търсене на подкрепа, за да не изглежда тя въпрос на някакви пазарлъци."

По думите му не трябва да се рискува с плаващи мнозинства.

"Нов кабинет не е като да си купим нови обувки. Става дума да се намери формула за това какво легитимно управление и какъв резултат може да бъде постигнат."

Любомир Каримански от "Има такъв народ" заяви, че парламентът ще си работи, както досега.

По думите му мостовете между „Има такъв народ” и останалите коалиционни партньори не са прекъснати, особено с частта извън ПП.

Относно искането на Ива Митева за нов кабинет в рамките на сегашния парламент той заяви, че не са водени разговори с президента Румен Радев.

Съпартиецът му Станислав Балабанов определи вчерашната пресконференция на ПП като страх и кризисен пиар. (Събитието обаче бе обявено часове преди изявлението на Слави Трифонов - б.а.) 

По-късно Ива Митева заяви, че групата на ИТН е единна, а останалите три партии няма да получат нито един техен депутат.

Тя заяви, че за КПКОНПИ не са имали разговори:

"За КПКОНПИ сме имали коалиционен съвет на 31 януари, оттогава до 24 май е нямало нищо, на 24 май сме получили закона, ще ви го предоставя сега, сравнете го с действащия - копи-пейст. Не само копи-пейст, а и с всичките му сбъркани формулировки. Много добре знаете, аз самата съм го критикувала многократно, тогава беше приет почти без никакво обсъждане в парламента, тъй като беше казано, че е политически закон. Тогава ние експертите остро възразихме, от чл. 1 до последния му параграф, има проблеми в този закон."

Хамид Хамид заяви, че ДПС няма да подкрепи правителството.

"Да подкрепяме кабинет на Кирчо Лъжеца и Асен Крадеца? Вие шегувате ли се?", каза той.

Александър Симов от БСП смята, че в този момент България не се нуждае от нови избори.

"Надявам се на здрав разум. Но в крайна сметка – никой не се плаши от избори. Ако трябва, ще направим още едни и още едни след тях", заяви той.

Лидерът на "Възраждане" повтори вчерашното си изказване и отново се самопокани във властта.

"Написахме при какви условия можем да участваме в управлението. В противен случай отиваме на предсрочни избори, защото се оказа, че това, което иска българското общество, не е това, което иска българското Народно събрание".

Депутатите от ГЕРБ-СДС не са в НС, а от ПП не коментираха темата днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

5

Pietro

09.06 2022 в 21:03

Проруските боклуци изплуваха на повъхността. Хранят се с помия и сикат да я сервират на всички. Направи е прекрасно, че т.н. ИТН, което не е паартия, а сган, напусна. Всички пари, които бяха дадени за разиграването на три избори, някъде към 600 милиона лева, можеха да се изплзват за много по-разумни цели. Само в България може да има политици, които крадат повече отколкото могат. ГЕРБ, ИТН и ДПС са вредни явления на незрялия политичеки живот в страната.

1331

4

ваксиниран

09.06 2022 в 12:48

Нещастници сте, братя тролове, жалки, нищожни. Повтаряте опорките на Кремъл и ДПС - капка достойнство ли нямате? Отрепки. Повръщам на вас.

75

1

230 млрд баксов

09.06 2022 в 09:54

Боко мутрата няма ток и не знае какво става в държавата а депутатите от ГЕРБ-СДС днес не са в парламента.
Става все по-интересно!