ГЕРБ към ПП: Сбогом, аматьори! Асен Василев: Нула - толкова съм откраднал!

Ружа Райчева 05 януари 2023 в 12:07 6380 9

Десислава Трифонова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Десислава Трифонова

В пленарната зала се развихри скандал между парламентарните групи на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" по време на дебата за доклада на временната комисия за разследване на меморандума с Gemcorp.

В доклада на комисията, оглавена от Десислава Трифонова (ГЕРБ), се твърди, че докато е бил министър-председател, съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков скоростно е подписал меморандума за разбирателство с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation., без да възложи проверки на ДАНС за двете участващи в консорциума компании.

След разгорещен дебат парламентът одобри доклада на комисията. От 191 гласували депутати, "за" бяха 129, "против" - 54, а 8 се въздържаха. Гласувалите против са от ПП и "Демократична България" (ДБ) - съответно 48 и 6 са гласували срещу доклада, а 2 народни представители от ПП и 6 от ДБ - се въздържаха. Всички останали гласуваха "за".

Докладът за Gemcorp: Кирил Петков набързо и без проверка от ДАНС е подписал меморандума

Венко Сабрутев (ПП) "поздрави" Трифонова за последователните ѝ действия: "Като шеф на "Българска агенция по инвестиции" тя не намери един лев за България и същото направи и в тази комисия - не намери един лев!".

Той напомни, че от ПП подкрепиха създаването на временната комисия в този и в предходния парламент. Сабрутев посочи, че бившият министър на енергетиката Александър Николов е участвал в заседанията и е бил готов да отговаря на неограничено количество въпроси, както е решила комисията.

Сабрутев обяви, че в стил на комунистическа репресия в комисията са били извикани Кирил Петков и Лена Бориславова: "Искаха да изслушват и депутати по време на пленарно заседание в нарушение на правилника. Само папата не повикаха!", пошегува се той. 

Депутатът обясни, че сключеният меморандум не е обвързващ за страната ни и че това е изписано с големи букви на главната страница на документа. Сабрутев подчерта, че става дума само за инвестиционно намерение. "Към момента на подписването на меморандума нямаше връзки с руски инвеститори, тази лъжа също беше разбита", каза Сабрутев. 

"Поуката е, че когато си първа политическа сила, не може да съставиш правителство, когато си в изолация и тласкаш страната към предсрочни избори, се вкопчваш в празни теми. За пореден път се оказа, че опорките на ГЕРБ са лъжа", каза депутатът от ПП. 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова върна реториката на дебата към изборите: 

"Неслучайно не спечелихте изборите. Връщайте мандата и не губете времето на България. Никой вече не ви вярва, това трябва да ви стане ясно и това ще стане скоро. Сбогом, аматьори!"

Съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев направи емоционално изказване и обяви, че откраднатите от ГЕРБ пари могат да бъдат "видяни" в училищата, в детските градини, в заплатите на българските лекари, в пенсиите на възрастните. По думите му ГЕРБ могат само временно да лъжат българския народ, но рано или късно идва 31 декември и всеки може да види числата. Асен Василев заяви, че ГЕРБ няма какво друго да правят, освен да лъжат. 

Бившият енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ) взе думата, за да повтори тезата си за "откраднатото левче" от всеки българин чрез външни посредници на "Газпром". Той обяви, че по този начин са откраднати 5 млрд. лева и попита Асен Василев колко точно пари е откраднал.

Кой е българският 50 Cent: НС създаде временна комисия за разследване на 'Лукойл' със скандал

"Нула. НУ-ЛА. Но да ви питам сега аз - ако е имало посредници по нашите договори, защо цената на КЕВР беше по-ниска цена, докато управлявахме? А сега, когато е комитетът за разруха, цената е по-висока от борсовата. (...) Даже нашите 25 стотинки махнаха", отговори му Василев. 

Делян Добрев призова народните представители в залата, които вярват, че Асен Василев не е откраднал и един лев чрез "схемата с посредниците", да вдигнат ръка. Само един го направи. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков накрая взе дума и призова за охлаждане на тона на дебата. Той каза, че няма да дава оценка на доклада и няма да казва, че е базиран на грешни констатации.

Подобно на колегите си от ПП той изтъкна, че "на първия ред на първата страница на меморандума, написана с главни букви, е думата "необвързващ". Петков посочи, че меморандумът е от 9 страници, докато докладът за него се състои 175 страници. По думите му става дума за часове изхабено време на депутатите, като така се е похабил огромен обществен ресурс. 

"В този меморандум няма думичка, свързана с валута или сума. В този необвързващ документ няма нито една цифра", каза бившият премиер. 

Трифонова попита Асен Василев дали е бил стажант при Атанас Бостанджиев, който е управител на Gemcorp. Тя също така попита "срещал ли се с Алберт Авдолян, Сергей Чимезов и другите двама руски граждани". Въпросите ѝ останаха без отговор. 

Дебатът продължи с множество отклонения от темата и в крайна сметка парламентарната група на ПП поиска 20-минутна почивка. Преди това депутатите удължиха пленарното заседание до приключване на изслушване на вътрешния министър Иван Демерджиев по предложение на групата на БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

8

pisnamiotmutri

05.01 2023 в 15:25

Къде е пътната карта професионалисти? Къде е контрола на качеството на всички нива професионалисти? Аман от руски простаци на хранилка.

10298

7

AntiZ

05.01 2023 в 15:02

OFFNews, предупреждавайте като слагате такава снимка, моля! Пишете, че е +18 и -60, че и двете категории са застрашени психически като видят този вампир! Майко мила, това е като виц"де си слава герберска (трифонова)" Хахахаха

1042

6

danvan

05.01 2023 в 13:52

Маските паднаха покрай войанта в Украйна и мафиатоската лъжлива отвратителна същност на гербавите става все по видима. лакът им пада и се вижда че са на нивото на атака. Жалка картинка.

-1650

5

ob1

05.01 2023 в 12:51

Я феновете сашка и красимирчо долу на истинските професионалисти гроб да кажат къде им е правителството след като спечелиха изборите! Точно така, нямат!

-795

3

Дедо МразИ

05.01 2023 в 12:37

Верваме на всяка дума на Лъжеца, нищо че фактите говорят обратното ;-)

-795

2

Дедо МразИ

05.01 2023 в 12:34

Не една нули а поне 9-10 с една единица отпред е гепил Крадеца

345

1

Джендо Джедев

05.01 2023 в 12:11

Така е, ГЕРБ са си профита в краденето. С дълъг опит. Даже и ДПС и БСП са аматьорчета в сравнение с тях.
 
X

Да помогнем на украинските деца!