ГЕРБ искат оставката на председателя на енергийната комисия Радослав Рибарски

Ружа Райчева 02 февруари 2022 в 10:08 1254 0

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

ГЕРБ поискаха оставката на председателя на енергийната комисия Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

"Искаме председателят на енергийната комисия да подаде оставка. Той не направи наложителния анализ на временната енергийна комисия и не предложи нужните мерки. Трябва скорост и експедитивност в момент, който засяга всички български граждани", заяви Росица Кирова от ГЕРБ в кулоарите на парламента.

Вчера енергийната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за компенсации за общини, болници, училища, храмове, социални и културни институции. Днес председателят на Народното събрание Никола Минчев отхвърли предложението на ГЕРБ да внесат точката за обсъждане в дневния ред. 

В проекторешението, предложено миналата седмица от Десислава Атанасова, беше заложено въвеждането на компенсации в пълен размер за някои небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Идеята на ГЕРБ е компенсациите да се изплащат със задна дата от 1 януари 2022 г. за срок от шест месеца.

Днес Народното събрание не успя да приеме дневния си ред в продължение на повече от час, защото народни представители от ГЕРБ взимаха думата, за да оспорят решението на Минчев. 

"Смятам, че всички в тази зала ще бъдем обвинени в пропускане на възможността да решим толкова съществени проблеми. На вашата съвест тежи вашето решение", обърна се към Минчев депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. 

После в кулоарите той добави, че "ако Рибарски има чест и достойнство, ще си подаде оставката".

Георги Свиленски от БСП се опита да сложи край на дебата с думите "Колеги от ГЕРБ, нека да спрем с лицемерието. Всички знаем проблемите на тези институции. Но и цяла България знае кой изпрати тези институции на свободния пазар."

Той заяви, че ГЕРБ трябва да оставят управляващото мнозинство да решава проблемите, а не да пречат. 

По думите на Радомир Чолаков (ГЕРБ) два от законопроектите в дневния ред - на БСП за промяна в закона за акцизите и данъчните складове и този за промени в корпоративното подоходно облагане, внесен от "Демократична България" са подписани от бившия служебен премиер Стефан Янев,с ега министър на отбраната.

"Законопроектите са подписани от министър-председател Стефан Янев. Искате ли нашите народни представители да внасят законопроекти, подписани от миналото правителство?", попита той и призова да се спазва правилникът на НС. 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че очевидно парламентът не се вълнува от инфлацията и цените на тока.

"Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски отказва да спазва правилата. Нека г-н Рибарски да изготви доклад и да го внесе в НС по точката, която предложи нашата парламентарна група", заяви Атанасова.

Тома Биков от ГЕРБ добави, че "ако и доклад не може да бъде изготвен, нищо не може да се очаква от този парламент". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков