'Възраждане' иска промени в закона за здравето, част от тях са дело на доц. Мангъров

Йорданка Веселинова 10 декември 2021 в 12:18 2649 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Парламентарната група на "Възраждане" иска промени в Закона за здравето, съобщи на брифинг лидерът на партията Костадин Костадинов.

Част от предложенията са писани от доц. Атанас Мангъров, похвалиха се от партията.

Предложенията им идват на фона на спора за и против въвеждането на зелен сертификат за народните представители и иска последвалото обратно предложение на ГЕРБ-СДС за отпадането му, щом разпоредбите не важат еднакво за депутатите и останалите хора.

Елена Гунчева от партията на Костадинов заяви, че промените са в три насоки - имунизация, заповедите на министъра на здравеопазването, както и относно съдебния контрол върху тях.

"Възраждане" настоява извънредна епидемиологична обстановка да се обявява и удължава само с решение на Народното събрание, както и тя да бъде с максимална продължителност от два месеца.

Предлага се още заповедите на здравния министър да не могат да "ограничават основни права" и да "не могат да създават ограничения, които ги няма по закон".

Гунчева коментира още, че заповедите няма да могат да създават дискриминационни условия.

От "Възраждане" искат и улеснени условия за обжалване на съдебни решения, както и скъсяване на срока за произнасяне на съда - до две седмици след образуването на дело. 

Депутатите на Костадинов ще искат и отпадане на наказанията за неспазване на разпоредбите на здравния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови